Digitalna Srpska

Šefovi AI kompanija upozoravaju "Vještačka inteligencija mogla bi da dovede do izumiranja čovječanstva"

Vještačka inteligencija (AI) mogla bi da dovede do izumiranja čovječanstva, upozorili su stručnjaci, među njima i čelnici istraživačkih laboratorija za vještačku inteligenciju OpenAI i Gugl Dipmajnd, dok su još desetine podržale izjavu objavljenu na veb stranici Centra za AI bezbjednost.

Šefovi AI kompanija upozoravaju "Vještačka inteligencija mogla bi da dovede do izumiranja čovječanstva"
FOTO: WU HAO/EPA

Navodi se da bi ublažavanje rizika od izumiranja od vještačke inteligencije trebalo da bude globalni prioritet pored drugih društvenih rizika kao što su pandemije i nuklearni rat, iako postoje i oni koji kažu da su strahovi pretjerani, prenio je BBC.

Ovu izjavu podržali su izvršni direktori kompanija Čet GPT-mejker OpenAI – Sem Altman, Gugl DipMajnd – Demis Hašabis i Antropik – Dario Amodei.

Dr Džefri Hinton, koji je izdao ranije upozorenje o rizicima od super-inteligentne vještačke inteligencije, takođe je podržao poziv, koji je potpisao i Džošua Bengio, profesor računarstva na Univerzitetu u Montrealu.

Pročitajte još

Hinton, Bengio i profesor NIU Ijen Lekun često se opisuju kao “kumovi vještačke inteligencije” zbog njihovog revolucionarnog rada u ovoj oblasti za koji su zajedno osvojili Turingovu nagradu 2018, koja odaje priznanje za izuzetan doprinos računarskoj nauci.

Međutim, Lekun, koji radi u Meti, rekao je da su ova apokaliptička upozorenja pretjerana.

Mnogi drugi stručnjaci na sličan način vjeruju da su strahovi da ce AI uništiti čovječanstvo nerealni i da odvlače pažnju od pitanja kao što je pristrasnost u sistemima koji su već problem.

Arvind Narajanan, kompjuterski naučnik sa Univerziteta Prinston, ranije je rekao za BBC da su scenariji katastrofa nalik naučnoj fantastici nerealni.

– Trenutna vještačka inteligencija nije ni blizu dovoljno sposobna da ovi rizici budu materijalizovani – navodi on.

Medijsko izvještavanje o navodnoj “egzistencijalnoj” pretnji od vještačke inteligencije naglo je od marta 2023. godine, kada su stručnjaci, uključujući šefa Tesle Ilona Maska, potpisali otvoreno pismo pozivajući se na zaustavljanje razvoja sljedeće generacije AI tehnologije.

U tom pismu postavlja se pitanje da li treba da “razvijamo neljudske umove koji bi nas na kraju mogli nadmašiti, nadmudriti i zamijeniti nas”.

Nasuprot tome, nova kampanja ima veoma kratku izjavu, osmišljenu da “otvori diskusiju”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije