Sport

ŠEK IZAZVAO HAOS Jokić za mene nije MVP

Iako nije igrao srpski centar Nikola Jokić se našao u žiži američke košarkaške javnosti.

ŠEK IZAZVAO HAOS Jokić za mene nije MVP
FOTO: TANNEN MAURY /EPA

Legendarni NBA as Šekil O'Nil smatra da Jokić nije najkorisniji igrač lige. “Šek” je, u TV emisiji u kojoj je jedan od voditelja, ovako objasnio zašto on smatra da Džoel Embid, centar Filadelfija Seventisiksersa, po njemu sada treba da dobije prestižno priznanje.

– Ja bih MVP nagradu dao Džoelu Embidu. Zbog toga što ovu igru igra onako kako treba da se igra! On vodi svoj tim, skače, igra u reketu, uživa na terenu, daje više poena po meču od ‘Džokera’ (Jokića) i … malo je bolji. Ne mnogo bolji, ali bolji. On (Embid) mi je za desetku, a Jokić za 9,9762541. Vrlo su blizu. Ali, ako me pitate za mišljenje, ja sam za Embida. Što se Džokera tiče, blizu je. Veoma blizu. To vam je kao one godine kada je Dejvid Robinson dobio MVP nagradu ispred Hakima Olajdžuvona. Nije to bilo kao da je Robinson mnogo bolji, Hakim je čak možda bio za nijansu bolji, ili tu negde, u istoj ravni. Slično je to i sa ovom dvojicom sada- rekao je O'Nil.

Mnogi američki novinari su reagovali na ovu tvrdnju legendarnog centra, a prenijećemo vam mišljenje Džona Šumana, jednog od iskusnijih autora sa zvaničnog sajta najjače lige na svetu, NBA.com.

-Ne bih da ja sudim o Jokiću i Embidu, ali ova Šekova tvrdnja o tome da ‘Džoel igra u reketu. Jokić šutira sa 63,1% uspješnosti iz reketa i 63% njegovih šuteva su upravo iz reketa.Embid? 56,2% i 56%. Doradite to malo zbog toga što je Embid više fauliran, ali Jokić nije ništa manje “unutrašnji igrač” od Embida”, tvrdi Šuman a prenosi Blicsport.

Dodati nešto čovjeku koji o NBA ligi piše za sajt NBA lige možda i nije primjereno, ali ćemo samo podsjetiti na nedavne podatke iz naše analize pomenuta dva košarkaša:

Nikola Jokić je treći u cijeloj NBA ligi po broju datih poena. Džoel Embid 19.

Nikola Jokić je šesti u cijeloj NBA ligi po broju skokova. Džoel Embid 20.

Nikola Jokić je drugi u cijeloj NBA ligi po broju asistencija. Džoel Embid nije među 20 najboljih.

Nikola Jokić je peti u cijeloj NBA ligi po broju osvojenih lopti. Džoel Embid ni tu nije među 20 najboljih.