Društvo

SELJAKU I SELJANCI STAVILI MASKE Svi zastaju da se slikaju pored njih (FOTO)

Stanovnici Glavinaca, sela podno Juhora, oko sedam kilometara od Jagodine, podigli su u centru sela spomenik srpskom seljaku i seljanki, jedinstven u Srbiji, a ovih dana, s obzirom da još prijeti zaraza korona virusom, stavili im na lice medicinske hirurške maske.

SELJAKU I SELJANCI STAVILI MASKE Svi zastaju da se slikaju pored njih (FOTO)
FOTO: DUŠAN ANIČIĆ/TANJUG

Spomenik djelo akademskog vajara Ivana Markovića prikazuje seljaka u prirodnoj veličini, u narodnoj srpskoj nošnji, sa motikom na desnom ramenu i testijom (zemljanom posudom za vodu) u lijevoj ruci iza koga, na oko metar, ide žena, zabrađena maramom sa korpom hrane u desnoj i malom motikom u lijevoj ruci. Idu na njivu, na okopavanje kukuruza.

Spomenik od betona u Glavincima, “je najverovatnije jedini spomenik seljaku u Srbiji” ocijenili su za Tanjugu mještani.

Foto: Dušan Aničić/Tanjug
Foto: Dušan Aničić/Tanjug

Imamo, kažu, spomenike, junacima, književnicima, naučnicima, političarima, sportistima, konjima, kravama, pčelama i ko zna čemu još, ali nemamo spomenik seljaku, koji hrani sve – kažu oni.

Odbornik u Gradskoj skupštini Zoran Gligorijević, izjavio je Tanjugu, da su spomenik 2017.godine, podigli mještani u zahvalnost selu i tradiciji.

Foto: Dušan Aničić/Tanjug
Foto: Dušan Aničić/Tanjug

Spomenik se nalazi na regionalnom putu Jagodina – Rekovac, na raskrsnici puteva koji vode ka Jagodini, Kragujevcu, Rekovcu i planini Juhor.

Gotovo svi koji ovuda prolaze, a neki koji su za njega čuli, a dolaze u Jagodinu ili Rekovac, dođu planirano, da ga vide, slikaju se, čitaju šta piše na ploči, puni su riječi hvale, ističu mještani i dodaju da sve više dolaze namjerno.