Biznis

SENF NA KAŠIČICU Na policama širom svijeta moglo bi doći do nestašice popularnog umaka

Teška suša u Kanadi, loša žetva u Francuskoj i rat u Ukrajini uzimaju danak, pa bi na policama u supermarketima moglo doći do nestašice senfa.

SENF NA KAŠIČICU  Na policama širom svijeta moglo bi doći do nestašice popularnog umaka
FOTO: FOOD NETWORK/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nestašica će biti posljedica nedostatka sjemena senfa, potrebnih za proizvodnju ovog umaka.

Teška suša u Kanadi, loša žetva u Francuskoj i rat u Ukrajini zajedno su smanjili zalihe sjemenki senfa koje su dostupne proizvođačima. Zbog toga je cijena senfa u Francuskoj porasla za 10 odsto, a neke prodavnice imaju poteškoća s punjenjem polica.

Francuska uvozi većinu sjemenki senfa iz Kanade, ali je prošle godine u toj zemlji bila velika suša koja je uništila useve.

Nisu sve suše posljedica klimatskih promjena, ali višak toplote u atmosferi izvlači više vlage iz zemlje, a suše se pogoršavaju, piše BBC.

Pročitajte još

Planeta se već zagrijala za oko 1,2 stepeni Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu, ako vlade širom svijeta značajno ne smanje emisije plinova.

Berba sjemena domaćeg senfa u Francuskoj već tri godine zaredom ne daje zadovoljavajuće prinose, a posljednji put razlog je bila vlažna zima i hladno proljeće.

Luk Vandermeson, generalni direktor trećeg najvećeg francuskog proizvođača senfa “La Rein de Dižon”, rekao je da je proizvodnja 20 do 25 posto manja nego inače.

– Tržište je prazno, već je sve rezervirano i imamo poteškoća s nabavkom sjemena – rekao je.

Proizvođači u Francuskoj prvotno su se nadali da će uvesti dodatne sjemenke senfa iz Rusije ili Ukrajine kako bi nadoknadili nedostatke, ali to zbog rata nije moguće.

Rat je poremetio globalne lance snabdijevanja za mnoge poljoprivredne proizvode.

Ruski napadi i blokada ukrajinskih crnomorskih luka, kao i zapadne sankcije Moskvi, uvelike su ograničili količinu hrane koju obje zemlje izvoze u ostatak svijeta.

Ranije u nedjelji Ujedinjeni narodi upozorili su da bi invazija mogla uzrokovati globalnu prehrambenu krizu, koja bi mogla trajati godinama, prenosi See Biz.

A u Velikoj Britaniji je obustava isporuke suncokretovog ulja iz Ukrajine prošlog mjeseca dovela do toga da supermarketi ograničavaju broj boca jestivog ulja po kupcu, piše Blic.

Prihvati notifikacije