Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Seosko prelo zvano VSTS

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Poslije sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta pale su u vodu sve iluzije da ova institucija hoće i može da rješava skandale i afere koje drmaju pravosuđe BiH.

U trenutku rekordnog nepovjerenja naroda u sudove i tužilaštva, kada se Milan Tegeltija po kafanama nalazi sa stranama u sudskom postupku, kada OEBS optužuje Tužilaštvo BiH da samo otaljava predmete ratnih zločina i kada je BiH zakovana na svjetsko dno najkorumpiranijih zemalja – pojedinim članovima VSTS pada na pamet da svoj rad ocjenjuju desetkom!

Čak i da su bolji od boga, dio su institucija koja je po zakonu isključivo nadležna za imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija na svim nivoima u BiH i njihovu disciplinsku odgovornost, a tamo je mnogo mulja.

Umjesto oštrih rezova, dobili smo sjednicu VSTS na kojoj Goran Nezirović poziva kolege da zajedno podnesu ostavku, jer su potpuno izgubili povjerenje, Ružica Jukić kaže da joj ne pada na pamet da se povlači, usput optužujući Nezirovića da duguje 14.000 KM za komunalne usluge (?), a kao šlag na tortu, predsjednik Tegeltija izusti da je ponosan na rad svih njih zajedno! Pa još kaže da je „u toku organizovana i orkestrirana kampanja s ciljem preuzimanja kontrole nad pravosuđem“.

Kampanja od koga? Da li je to krivično djelo i zašto se onda ne procesuira? O kakvom preuzimanju kontrole je riječ kada se unaprijed zna kom narodu i kojoj partiji pripada koje mjesto u pravosuđu. Ako nekom nije jasno, pogledajte medije oko sebe i vidjećete ko koga brani (a nekad su raspisivali referendum protiv njih), a ko koga razapinje na krst. Biće vam jasno ko je čiji igrač, a svi zajedno plešu po notama koje su reformom pravosuđa napisali stranci, oni isti koji sada kukaju da to ništa ne valja. Haos je potpun, a on ne odgovara samo građanima.

Žalosno je da sjednice VSTS BiH izgledaju neozbiljnije i od zimskih prela žena na selu. One bar jednog časa prekinu svađe, viceve i heklanje, valja zorom nahraniti i pomusti krave, ali članovi VSTS ne namjeravaju da stanu, da riješe problem, da bar izvade prst iz uva i čuju da ih narod javno povezuje s političarima i kriminalcima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO