Društvo

Šeranić i Zeljković na sastanku sa predstavnicima SZO: Period stabilnije situacije iskoristi za napredovanje vakcinacije

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije danas je u razgovoru sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenaom Šeranićem i direktorom Instituta za javno zdravstvo Branislavom Zeljkovićem ukazala da se period stabilnije epidemiološke situacije iskoristi za napredak procesa imunizacije.

Šeranić i Zeljković na sastanku sa predstavnicima SZO: Period stabilnije situacije iskoristi za napredovanje vakcinacije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predstavnici SZO, na čelu sa vršiocem dužnosti šefa Kancelarije Fabiom Skanom, istakli su potrebu da se vakciniše najveći dio populacije starije od 65 godina, da se što je prije moguće vakcinišu ranjive kategorije, a zatim da se taj proces proširi i iskoristi prilika za jačanje rutinskog sistema imunizacije.

Na današnjem sastanku u Banjaluci razgovarano je o odvijanju procesa vakcinacije stanovništva protiv virusa korona u Republici Srpskoj, objavljeno je na Fejsbuk stranici Ministarstva.

Tokom sastanka naglašena je važnost sprovođenja i poštovanja svih epidemioloških mjera tokom ljeta, posebno prilikom putovanja i okupljanja da bi se smanjio rizik od obolijevanja i epidemiološka situacija održala što povoljnijom.

Ministar Šeranić je ovom prilikom izrazio interes da laboratorija Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske postane referentna laboratorija za grip SZO.

Skano se u razgovoru interesovao i za status donošenja zakona kojim bi se zabranilo pušenje na javnim mjestima da bi stanovništvo Republike Srpske koristilo od 100 odsto zatvorenih prostora bez duvanskog dima.

Posjeta delegacije SZO nastavila se u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prihvati notifikacije