Društvo

Šeranić: U planu rekonstrukcija psihijatrijskih klinika Srpske

Formiranjem Savjeta Ministara omogućava se realizacija mnogih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj. Jedan od njih je rekonstrukcija psihijatrijskih klinika u Srpskoj. Plan je to Ministarstva zdravlja za narednu godinu.

Šeranić: U planu rekonstrukcija psihijatrijskih klinika Srpske
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prati nas banka Savjeta Evrope zajedno sa UNDP-om koji je zadužen za tehničku dokumentaciju i pripremu cijelog tog projekta. Za realizaciju tog projekta u svakom slučaju, zajedno sa njima će biti zaduženo i Ministarstvo zdravlja – rekao je Alen šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prioritet ovog Ministarstva biće novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kaže Šeranić. Već je napravljen i nacrt novog Zakona o zaštiti lica sa mentalnim poremećajem.

–  Tim Zakonom su propisana pravila kako se vrši, ako je to neophodno, imobilizacija ovih lica i kako pravilno sa njima postupati.  Mi se trudimo da to bude koliko je moguće, što komfornije za naše pacijente i neophodno je da se zaštite njihova prava – kažu na Klinici, prenosi ATV.

Za realizaciju novih Zakona Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite dobilo je i veći budžet za narednu godinu. Sto miliona maraka od rebalansa za ovu godinu ide u njihovu kasu.

Pored rekonstrukcije psihijatrijskih klinika, sredstva će usmjeriti i na druge infrastrukturne projekte. Prioritet je izgradnja bolnice u Doboju, ali i rekonstrukcija bolnica u Zvorniku i Gradišci. Nastavljaju se i pregovori sa evropskom investicionom razvojnom bankom po pitanju medicinskog kampusa i rekonstrukcije infektivne klinike UKC Srpske.