Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SEZONSKI POSLOVI DONOSE DOBRU ZARADU Hrvatskoj nedostaje 70.000 radnika, ovo je način da se zaposlite

Biznis
Autor:

Foto: Klik do posla/RAS Srbija

Proteklih desetak godina Hrvatska je smijenila Crnu Goru po popularnosti, kada je riječ o sezonskim poslovima. Ta zemlja traži nekoliko desetina hiljada sezonskih radnika, uglavnom za poslove širom hrvatskog primorja, a činjenica da Hrvati sve češće idu da rade u Zapadnoj Evropi, otvorila je širom vrata radnicima iz regiona.

Tako ćete na hrvatskim sajtovima lako pronaći sezonske poslove, međutim plate se prilično razlikuju – istarska turistička kompanija nudi mladima iz Srbije više od 3.000 poslova, ali sa platom od 450 do 650 evra neto (sa hranom i smještajem), veliki svjetski lanac restorana brze hrane traži u Srbiji radnike za svoje hrvatske restorane za platu od 500 evra neto.

Međutim, kako piše sajt Klik do posla, ako malo „pročačkate“ oglase, naći ćete i mnogo bolje ponude – za sobaricu u Dubrovniku, barmena na otoku Rabu ili konobara u Poreču neki poslodavci nude platu i od oko 1.000 evra neto, sa smještajem i hranom, pa je sva prilika da će za pet mjeseci rada (sezona traje od aprila do oktobra) moći lijepo da se uštedi za zimu.

Nedostaje 1.000 kuvara, 7.000 pomoćnih radnika

Prema procjeni hrvatske vlade, ovo su deficitarna zanimanja:

– Kuvar – nedostaje 1.000 radnika

– Pomoćni radnik u turizmu – nedostaje 7.000 radnika

– Konobar – nedostaje 1.400 radnika

– Poslastičar – 100 radnika

– Instruktor ronjenja – 20 radnika

– Spasilac – 100 radnika

Što se ostalih poslova tiče, nedostaju i vozači teretnog vozila (1.700 radnika) i vozači autobusa (300 radnika), i berači plodova – oko 1.500 radnika su u minusu. Najveća potražnja je za tesarima i zidarima – traže po 2.900 radnika za svaki od dva profila, kao i 1.200 armirača, 300 stolara…

Kako do dozvole?

Za građane Srbije koji posjeduju hrvatski pasoš ili pasoš neke druge zemlje EU, Norveške, Švajcarske ili Lihtenštajna, mnogo je lakše, jer im za boravak i rad do tri mjeseca nije potrebna ni radna, ni boravišna dozvola. Međutim, vrata se posljednih godina otvaraju i onima koji nemaju papire zemalja EU. Da bi ste se zaposlili u Hrvatskoj, potrebno je da se zanimanje za koje konkurišete nalazi među onima za koje su odobrene kvote za zapošljavanje stranaca.

Ako vaše radno mjesto spada u ona za koja su utvrđene kvote stranih radnika, onda vam je potrebna je potvrda o zaposlenju kod poslodavca, kao i potvrda o stručnoj spremi.

U 2019. Hrvatska dozvoljava obnovu 15.000 dozvola za strance, što znači da će oni koji su već radili u toj zemlji moći ponovo da se prijave u okviru ovih kvota, međutim date su i nove kvote za novozaposlene, odnosno one koji do sada nisu radili u toj zemlji.

Najviše nedostaje građevinaca i radnika u ugostiteljstvu

Kvote za nova zapošljavanja u 2019. Izgledaju ovako:

– graditeljstvo 17.800 dozvola

– turizam i ugostiteljstvo 10.600 dozvola

– saobraćaj 2.300 dozvola

– prehrambena industrija 1.200 dozvola

– metalna industrija 2.200 dozvola

– ekonomija i trgovina 2.200 dozvola

Kada govorimo o platama, prosječna zarada kuvara se kreće oko 800-900 evra, šefa kuhinje oko 1.200, ali to je bez bakšiša. Čitav spisak zarada za sezonske radnike u Hrvatskoj pogledajte na sajtu Klik do posla.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO