Svijet

“Shvatili su da to nije mjesto za njih” Zelenski tvrdi da Rusi panično bježe sa Krima"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su Rusi u panici shvatili da Кrim "nije mjesto za njih" nakon tri misteriozna i razorna udara na poluostrvo tokom protekle nedjelje, za koje se smatra da su ih izveli ukrajinski operativci.

“Shvatili su da to nije mjesto za njih” Zelenski tvrdi da Rusi panično bježe sa Krima"
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

U svom najnovijem video obraćanju Zelenski je rekao da dugi redovi automobila koji prolaze preko Кrimskog mosta koji vode ka ruskom kopnu dokazuju da je “apsolutna većina” građana Rusije shvatila poruku. Najmanje 38.000 automobila prešlo je u utorak, što je rekord.

Do masovnog izlaska došlo je nakon što je eksplodirala deponija municije i električna podstanica u blizini grada Džankoja, važnog željezničkog čvorišta. Još jedan ukrajinski udar dogodio se u blizini glavnog grada regiona Simferopolja, gdje je uništena ruska vazdušna baza.

Zelenski je nagovijestio da se mogu očekivati slični napadi. On je pozvao Ukrajince koji žive na Кrimu i na okupiranom jugu da se drže dalje od neprijateljskih komandnih mjesta i logističkih baza.

– Ne približavajte se vojnim objektima ruske vojske – rekao je on.

Oni bi takođe mogli da eksplodiraju zbog “neuspjeha”, dodao je on, opisujući borbu svoje zemlje protiv ruskih okupatora kao “narodnooslobodilački rat”. Milioni Ukrajinaca se bore protiv “terorističke države”, dodao je on.

Pročitajte još

U svom najnovijem ažuriranju obavještajnih podataka, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopštilo da će ruski vojni lideri vjerovatno biti “sve zabrinutiji” zbog neuspjeha na Кrimu. Ministarstvo odbrane u Moskvi obećalo je da će se pozabaviti onim što je nazvalo lokalnom “sabotažom”.

Šest navodnih islamističkih ekstremista uhapšeno je u srijedu, rekao je šef Кrima Sergej Aksjonov, koga je imenovala Moskva. Nije bilo jasno kakve veze uhapšeni imaju sa nedavnim napadima, koji uključuju i udar na aerodrom Saki, prenosi Blic.

U srijedu oko tri sata ujutru ruski strateški avioni bombardovali su lučki grad Odesu, ispalivši dvije rakete dugog dometa. Četiri osobe su ranjene. Rakete su zapalile rekreativni centar u regionu i nekoliko kuća u blizini.

Prihvati notifikacije