Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SHVATIO DA JE “ĐAVO ODNIO ŠALU” Nakon AMERIČKOG ŠAMARA Haradinaj smislio plan kako da ukine takse, ali da ne ispadne da je POKLEKAO

Politika
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Sva je prilika da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj shvatio da je “đavo odnio šalu”, naročito nakon prijetećeg pisma koje su SAD poslale svim prištinskim liderima u kojima traže ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, pa je osmislio novu strategiju kako bi ispunio zahtjev, ali da ne ispadne da je poslije toliko protivljenja ipak poklekao.

Zato je zajedno sa saradnicima smislio novu strategiju, koja bi podrazumijevala održavanje sjednice vlade na kojoj bi se našao i prijedlog o ukidanju taksi, i na kojoj bi, naravno u dogovoru sa koalicionim partnerima, bio preglasan.

Takav razvoj događaja sugerišu i kosovski mediji, koji prenose izjavu Haradinajeve savjetnice Donjete Gaši.

– Ukoliko neko od članova kabineta inicira suspenziju taksi na robu iz Srbije, premijer će omogućiti da odluka bude razmotrena na sjednici Vlade – prenosi Koha ditore.

Ova izjava je u suprotnosti sa onim što se čulo sinoć nakon neformalnog sastanka Haradinaja i kosovskih lidera, da i pored zahtjeva SAD takse neće biti ukinute.

Stvari su se, izgleda, promijenile za nepuna 24 sata, i nakon izjave kosovskog predsjednika Hašima Tačija da je Priština od SAD “dobila šamar”.

– Vjerujem da ćemo u danima i nedjeljama koje dolaze naći kreativno rješenje. Nikakva šteta nanijeta Srbiji ne opravdava štetu načinjenu odnosima (Prištine) sa SAD – rekao je Tači.

Upravo bi preglasavanje na sjednici vlade moglo da bude jedno od “kreativnih rješenja”, u kome će Haradinaj ostati preglasan, ali će ispoštovati ono što je većina podržala. U svemu tome treba uzeti u obzir da je upravo u toj vladi najveća stranka upravo Tačijeva, i da bez nje Haradinaj ne bi ni bio na premijerskom mjestu.

O sličnom scenariju danas je govorio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je verbalni prisak i osuda na Prištinu jedinstvena.

Kazao je i da je njegova procjena da će u Prištini, “na glasanju da bude 17:3, kako bi sačuvali obraz Haradinaju, da nastavi da bude premijer”, a da će teret ukidanja taksi preuzeti DPK (stranka Hašima Tačija) i druge stranke.

– Takvu će igru da naprave, ali to je njihova stvar. Za nas je važno da se ukinu takse, jer je šteta 40 miliona evra koju trpimo kao država – naglasio je on, rekavši da će kada prođe 90 dana, Srbija pokrenuti druge mehanizme pri CEFTA i EU.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO