Kultura

SIGRUNO STE VOLJELI OVU PORODICU Prošlo je 60 godina od prvog emitovanja Kamenka i Kremenka

Iako danas nije toliko popularna i ne prikazuje se toliko često na našim televizijama, crtana serija Porodica Kremenko je svojom pojavom izazvala veliku pažnju i jednom zauvijek promijenila mnoge postulate animiranog programa.

SIGRUNO STE VOLJELI OVU PORODICU Prošlo je 60 godina od prvog emitovanja Kamenka i Kremenka
FOTO: TOM HEVEZI/EPA

Ljudi koji su odrastali 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka se sigurno sjećaju mnogih epizoda i dogodovština Freda i Barnija, a zahvaljujući nekim kasnijim reprizama i sinhronizacijama, vjerujemo da je to slučaj i sa mnogim mlađim čitaocima.

Nedavno je obilježeno 60 godina od premijere serije i tim povodom vam donosimo priču o njenim počecima i uticajima koji se vide u mnogim današnjim serijama.

Emitovanje prve epizode “Porodice Kremenko” desilo se na kanalu ABC 30. septembra 1960. godine u 20:30 sati, što je tada bio termin nakon što mnoga djeca odlaze na spavanje.

Ideja koju su imali tvorci Vilijam Hana i Džosef Barbera, tada poznati samo kao tvorci Toma i Džerija, bila je usmjerena ka pravljenju crtanog sadržaja za odraslu publiku.

Smatrali su da postoji dovoljno sadržaja za djecu i da trebaju pokušati privući i starije gledaoce nekim malo ozbiljnijim temama.

Odmah nakon emitovanja pilot epizode mnogi predstavnici televizijskih mreža bili su oduševljeni i to se ponovilo i sa gledaocima raznih godina.

Serijaje ponudila i više nego dovoljno univerzalnih situacija i avantura da postane omiljena ne samo na američkom području, već i širom svijeta.

To je donijelo i mnoga sponzorstva, među kojima su čuvene farmaceutske kompanije sa svojim brendiranim vitaminima, kao i reklame za Vinston cigarete, koje su kasnije zabranjene.

Kremenkovi su jako zanimljiva porodica tako da donose mnogo smijeha, ali iza svega toga stajale su razne ozbiljne, pa čak i mračne teme. To je prva serija koja je prikazala bračni par kako dijeli krevet, što u to vrijeme nije bilo uobičajeno, prenosi Klix.

Kasnije Barni i Beti Kamenko pričaju o tome kako ne mogu imati djecu, zatim usvajaju sina, ali uz mnoge stvarne pravne peripetije. Fred Kamenko je ovisan o kocki i teži ka manipulisanju ljudima kako bi ostvario svoje ciljeve, a postoji čak i trenutak kada Barni želi da se ubije i vidimo ga na mjestu, sa kamenom oko vrata.

Sve to upućuje na činjenicu da je radnja animiranog filma bila usmjerena ka odraslima, ali je tek kasnije dobio i dimenziju popularne serije za djecu, jer je opet predstavljao zabavu za cijelu porodicu, piše The Gardian.