Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Sijarto: Ljudska prava često osnova za uplitanje u pitanja drugih država

Svijet
Autor:

foto : Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je žalosno što se pitanje ljudskih prava često koristi kao osnova za uplitanje u unutrašnja pitanja drugih država.

– Kada je riječ o sankcijama i restriktivnim mjerama, politika EU je ponekad obilježena dvostrukim standardima – rekao je Sijarto za “Raša tudej”. On kaže da se pitanje ljudskih prava često vidi drugačije unutar evropskog bloka.

Sijarto ističe da je Budimpešta posvećena poštovanju ljudskih prava, ali da se, nažalost, to pitanje često koristi za promovisanje nekih političkih interesa.

– Ponekad se pitanje ljudskih prava koristi za uplitanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja na ideološkoj i političkoj osnovi, a bez valjanog razloga – rekao je Sijarto.

On je dodao da čak i samo razumijevanje pojma ljudskih prava daje povod za debatu.

– Migracije predstavljaju ogroman izazov – rekao je Sijarto, dodajući da nije saglasan sa drugim evropskim zemljama da su migracije fundamentalno pravo čovjeka. Prema njegovim riječima, osnovno ljudsko pravo je imati bezbjedan i siguran život u svom domu i, ako je to narušeno, svako može da potraži bezbjednu zemlju.

Međutim, ukazuje Sijarto, migracije ne mogu da budu razlog za narušavanje granica između bezbjednih zemalja.

On je dodao da je u ovom slučaju potrebno govoriti o ljudskim pravima na univerzalnom nivou.

– Liberalni ministri spoljnih poslova često odbacuju debatu kada god ja postavim pitanje zaštite hrišćanskih zajednica – rekao je Sijarto. On je naglasio da su uzajamno poštovanje i zdrav razum često veoma važni kada je riječ o debati među članicama EU koje imaju različite stavove.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO