Banjaluka

SIMBOL BRATSKIH NARODA Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom Banjaluka dobila bistu maršala Žukova (FOTO)

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom – pobjede koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i najvećih ljudskih stradanja savremenog doba, danas je u Banjaluci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

SIMBOL BRATSKIH NARODA Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom Banjaluka dobila bistu maršala Žukova (FOTO)
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković i Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov, te u čast svih boraca položili vijence.

– Danas, u Banjaluci imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda – ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe – poručio je gradonačelnik Banjaluke.

On je naglasio da je danas održan i zajednički sastanak, koji je bila prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o svim aktuelnim pitanjima vezanim za lokalni razvoj u Republici Srpskoj i BiH i mogućnostima saradnje, te da izraze obostranu želju za uspješnim nastavkom saradnje Grada Banjaluka sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

Pročitajte još

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti Njegovu ekselenciju ambasadora Ruske Federacije u BiH, gospodina Igora Kalabuhova, koji je prihvatio naš poziv da prisustvuje manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.  Kao izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva naša dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom, danas u Banjaluci zajedno otkrivamo bistu maršalu ruske vojske Georgiju Konstantinoviču Žukovu – poručio je gradonačelnik.

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u BiH, Igor Kalabuhov kazao je, tokom obraćanja na svečanosti otkrivanja biste, da mu je drago što je baš danas u Banjaluci.

Kako je rekao, prvo jer se danas obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije i kao glavni razlog – otkrivanje biste.

– Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju i za Banjaluku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo „maršala pobjede“ Georgiju Konstantinoviču Žukovu. Pamćenje njegove uloge i herojizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod – naglasio je ambasador.

Zahvalio je za ovaj izuzetno značajan projekat, koji, kako je kazao – smatraju prijateljskim gestom koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju naše kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju naših naroda.

– Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu. Smatramo da pokušaji iskrivljenja istorije trebaju da budu spriječeni i to je naš dug kao nasljednika zajedničke pobjede i u tom stavu smo jednistveni – zaključio je ambasador Kalabuhov.

General Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda. Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne. Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je sa svim vojnim počastima na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska Federacija je usvojila red Žukova i orden Žukova.

Georgij K. Žukov ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjaluci, zajedno su podnijeli Grad Banjaluka i Gradski odbor SUBNOR-a Banjaluka.

Prihvati notifikacije