Društvo

Simptomi zaraze bakterijom iz “Vudi” viršli: Listerioza može brzo da postane INVAZIVNA, obratite pažnju

Listerioza je bakterijska crijevna infekcija koja nastaje nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria, najčešće vrstom Listeria monocytogenes.

Simptomi zaraze bakterijom iz “Vudi” viršli: Listerioza može brzo da postane INVAZIVNA, obratite pažnju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ova bakterija je široko rasprostranjena u prirodi, može se naći u zemljištu, vodi i digestivnom traktu životinja. Kako na svom sajtu objašnjava Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, povrće može biti kontaminirano ovom bakterijom preko zemljišta. Hrana se može kontaminirati tokom procesa pripreme, tako da se bakterija može umnožiti do nivoa koji može izazvati oboljenje tokom distribucije ili skladištenja hrane.

Saopštavajući da se “Vudi” proizvodi povlače sa tržišta Srbije (i regiona) zbog prisustva bakterije listerije, Uprava za veterinu navela je da listerija može da izazove trovanja hranom, „naročito kod osjetljivih kategorija populacije“.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd na svom sajtu ukazuje da bakterija listerija može da raste u rasponu temperature nižem od 0⁰ C do 45⁰ C, tako da opstaje i razmnožava se na uobičajenim temperaturama u frižideru, što je čini posebno opasnom.

Dobra termička obrada, kuvanje i pečenje, kako se ističe – uništava bakterije.

Međutim, hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od umnožavanja bakterije.

– U visoko rizičnoj hrani koja se čuva u frižideru, kao što su meki sir, sir od nekuvanog mlijeka, pašteta, dimljena riba, narezano meso, narezani suhomesnati proizvodi, prisustvo ove bakterije u bilo kom broju je značajno za javno zdravlje, jer postoji mogućnost za njen rast i razmnožavanje tokom skladištenja – navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Kako se ukazuje, postoje dva klinička oblika listerioze: neinvazivni i invazivni.

Pročitajte još

– Neinvazivna listerioza je blaga forma bolesti, a simptomi uključuju dijareju, povišenu temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima. Inkubacija je kratka i traje nekoliko dana – ističe Zavod.

Invazivna listerioza je, međutim, ozbiljnije oboljenje.

– Invazivna listerioza se uglavnom javlja kod visoko rizičnih grupa populacije. To su trudnice, onkološki bolesnici, pacijenti koji imaju AIDS, pacijenti sa transplantacijom organa i druge osobe sa oslabljenim imunitetom, stare osobe i odojčad. Simptomi ove forme bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, ukočen vrat, povraćanje, gubitak ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaj svesti, konvulzije i paralize različitih mišića. Prosječna inkubacija je od jedne do dvije nedjelje, ali može biti u opsegu od nekoliko dana do 90 dana – navodi Gradski zavod.

Dijagnoza listerioze se postavlja na osnovu kliničke slike i detekcije bakterije u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru), mekonijama novorođenčeta, kao i iz fecesa, povraćanog sadržaja, hrane ili stočne hrane.

– Listerioza se liječi antibioticima. Veoma je važno rano dijagnostikovati oboljenje i započeti sa terapijom. Najbolji način prevencije listerioze jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade. Važna je termička obrada hrane životinjskog porijekla, pasterizacija mlijeka i mliječnih proizvoda, pranje povrća prije jela. Trudnicama se savjetuje izbegavanje konzumiranja mekih sireva i delikatesnih proizvoda – navode iz Zavoda, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije