Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Sindikalci od ministra zdravlja traže da kazni ustanove koje krše KOLEKTIVNI UGOVOR

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti zdravstva u Srpskoj više puta je mijenjan i dopunjavan, ali pojedine njegove odredbe su i dalje nedorečene i neprecizne.

Zato imamo ovaj koji nije u potpunosti primjenjiv u javnim zdravstvenim ustanovama, zbog čega je nelogično to što su njegovi potpisnici produžili rok važenja pomenutog ugovora, saopštili su iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

Podsjećaju da su 4. jula ministar zdravlja i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS zaključili sporazum o produženju roka važenja PKU do 2. septembra 2020.

– Naš Izvršni odbor je razmatrao  ovo pitanje i članovi su jednoglasni u ocjeni da su ovakve  radnje ministra zdravlja i pomenutog sindikata u potpunosti neprihvatljive – kaže predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS Željko Šukalo.

Naglašava da su potpunim neprimjenjivanjem odredbi o uvećanju osnovne plate radnika i odredbe koja je u vezi sa isplatom naknade troškova prevoza kod dolaska na posao i povratka sa posla radnika, grupo narušena prava radnika u ovoj oblasti.

– Zbog toga su radnici prinuđeni da zaštitu svojih prava traže kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i nadležnih sudova u RS. Zbog svega navedenog tražimo da ministar zdravlja preduzme sve zakonom dozvoljene mjere radi potpune primjene PKU, uključujući i izricanje određenih mjera poslodavcima koji krše njegove odredbe, te da u što kraćem vremenskom periodu, shodno odredbama Zakona o radu, pokrene pregovore sa reprezentativnim sindikatima u ovoj oblasti radi zaključivanja novog kolektivnog ugovora – poručuje Šukalo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO