Biznis

Sindikat se protivio, ali niko nije mario za to: Grci uveli ŠESTODNEVNU RADNU SEDMICU, a ovo je razlog

Grčka je uvela dobrovoljnu šestodnevnu radnu sedmicu u odabranim industrijama da bi podstakla ekonomski rast i povećala produktivnost.

Sindikat se protivio, ali niko nije mario za to: Grci uveli ŠESTODNEVNU RADNU SEDMICU, a ovo je razlog
FOTO: FREEPIK

Na taj potez odlučila se uprkos protivljenju sindikata, koji smatraju da ovaj potez neće riješiti problem nedostatka radne snage u zemlji.

Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna sedmica se odnosi samo na privatna preduzeća u Grčkoj koja pružaju usluge 24 sata dnevno. U okviru produžene radne sedmice, osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imaće mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smjenu, uz naknadu od 40 odsto na redovnu dnevnicu, prenosi Gardijan.

Iz Vlade Grčke, predvođene premijerom Kirjakosom Micotakisom, kažu da je pomenuta mjera, koja je juče stupila na snagu, neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i manjka kvalifikovanih radnika u Grčkoj.

Procjenjuje se da je oko 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine, a Micotakis je za ove demografske podatke rekao da predstavljaju  “tempiranu bombu”.

Pročitajte još

Sindikati su se žestoko usprotivili ovoj mjeri i nazvali je “varvarskom” u trenutku kada dio evropskih zemalja razmišlja u suprotnom pravcu i eksperimentiše sa četvoročasovnom radnom sedmicom, prenosi Tanjug.

– Ove mjere je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital. Veća produktivnost dolazi s boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više – izjavio je član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi, Akis Sotiropulos, prenosi Biznisinfo.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu