Politika

"Sindrom nezamijeranja režimu" Borenović odluku Suda BiH smatra nepravednom

Društveno pogubnim, decenijama prisutnim sindromom nezamijeranja režimu i sveprisutnim institucionalnim principom netalasanja donesena je nepravedna odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, rekao je predsjednik PDP, Branislav  Borenović.

"Sindrom nezamijeranja režimu" Borenović odluku Suda BiH smatra nepravednom
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Iako smo svi vjerovali da će prvi veliki i važan korak ka istini, fer i poštenim izborima donošenjem odluke o kontrolnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske konačno dovesti do toga da institucije rade svoj posao, one su odjednom stale, a haotična sjednica CIK je pokazala da se desilo nešto politički motivisano tj. naređeno, što je uticalo na njihovo dalje djelovanje. Sada je jasno da izborne i pravosudne institucije ne mogu da se odupru beskrupuloznim pritiscima vladajućeg režima, što je potvrdila i današnja odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, koju još nismo dobili, niti znamo koje sudije su odlučivale, a kojom je odbačena ili odbijena naša žalba, ako se uopšte i ulazilo u njen sadržaj. Očigledno je da ćemo na uspostavljanje vladavine prava u ovoj zemlji morati da sačekamo još neko vrijeme, saopštio je Borenović.

Borenović kaže da i pored današnje odluke Apelacionog vijeća Suda BiH neće se odustati u borbi protiv korupcije, kriminala i oslobađanja zarobljenih institucija.

– Naravno da ćemo unutar opozicije razgovarati o vandrednim pravnim lijekovima, kao i da ćemo nastaviti da koristimo sva demokratska i Ustavom zagarantovana prava sa ciljem stvaranja pravednog i slobodnog društva – rekao je Borenović.

Pročitajte još

On je podsjetio na podatke do kojih se došlo nakon kontrolnog brojanja glasova.

– Kroz kontrolno brojanje utvrđena je razlika između kontrolisanog i ukupno zaduženog izbornog materijala od 9.326 glasačkih listića, što viška ali i manjka po opštinama/gradovima. Utvrđeno je da je od 38.939 nevažećih glasačkih listića, 9.380 onih sa dva ili više kandidata na glasačkim listića. Od 62 prozirne vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima sa kojima se manipulisalo, utvrđeno je da čak 28 vreća nikako nisu dostavljene u CIK. U tih 28 vreća trebalo se nalaziti 7.695 glasačkih neiskorištenih listića kojih nema, koji nedostaju, koji su nestali – kaže Borenović.

Tvrdi da nedostaje i 28 izvoda iz Centralnog biračkog spiska od kojih je za 13 biračkih mjesta iz Republike Srpske kojim je obuhvaćeno 4.608 glasača.

– Osobe koja su koristile obrazac PDL “pomoć drugog lica”, tj. da je neko glasao umjesto njih, navodno nesposobnih, bilo je čak 9.443. Kada saberemo, to je 40.453 utvrđena vrlo kontroverzna glasačka listića. Sa ostalim nevažećim glasačkim listićima, radi se o skoro 70.000 kontaminiranih glasova. Ovo su sve podaci bez “utvrđenih” razlika između direktnih glasova za Jelenu Trivić i Milorada Dodika, jer ne znamo da li je to 3.000 ili 13.000 kako je izjavio predsjednik CIK – podsjetio je Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu