Društvo

"Sinofarm među najefikasnijima protiv delta soja" Škodrićeva poručila da je vakcinisano svega 18 odsto populacije mladih u Srbiji

Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim cjepivima protiv delta soja virusa korona, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić apelujući na građane da se vakcinišu.

"Sinofarm među najefikasnijima protiv delta soja" Škodrićeva poručila da je vakcinisano svega 18 odsto populacije mladih u Srbiji
FOTO: SHAHZAIB AKBER/EPA

Škodrić skreće pažnju na nedovoljan broj vakcinisanih građana, naročito među mladima i navodi da je među populacijom od 18 do 30 godina vakcinisano svega 18 odsto njih, a da je vakcinacija jedini način zaštite od virusa korona

– U Srbiji ima dovoljne količine vakcina – kaže Škodrić za Tanjug.

Pročitajte još

Na pitanje postoje li već neka saznanja o efikasnosti pojedinih vakcina na delta soj Škodrić za Tanjug kaže da su istraživanje iz Šri Lanke pokazalo da je efikasnost vakcine Sinofarm kod mladih 99 odsto, a kod starijih 94 odsto i ističe da je tu vakcinu primilo oko milion i sedamsto hiljada naših građana i da je riječ o bezbjednoj vakcini.

To su, kaže, pokazali podaci kobjavljeni u stručnom časopisu “Jama” iz 2021. godine.

Kada je riječ o trećoj dozi i nedoumicama oko toga treba li primiti i koju trecu dozu vakcinu i o mogućnosti kombinovanja vakcina različitih proizvođača, Škodrić kaže, da za sada, ni jedna referentna institucija nije donijela zvaničnu preporuku o tome.

– Ne postoji ni nezvanična preporuka Svjetske zdravstvene organizacije kao ni Evropske agencije za lijekove o uvođenju treće doze – rekla je direktorka RFZO.

Ističe da se Srbija se od samog početka epidemije virusa korona ponaša ozbiljno odgovorno i da je ispred mnogih zemalja u analizama preduzetim potezima, kada je riječ o kovidu 19.

– Tako smo i o trećoj dozi počeli da analiziramo i pratimo dešavanja, istraživanja i preporuke proizvođača. Naša struka se intenzivno bavi time, a konačnu odluku o tome donijeće Krizni štab – rekla je Škondrić.

Prihvati notifikacije