Svijet

SINOFARM NAJSLABIJI "Sputnjik ve" efikasniji protiv delta soja od kineske i britanske vakcine

Ruska vakcina "sputnjik ve" efikasnija je protiv delta soja virusa korona od "astra zeneke" i "sinofarma", piše list "La nacion", pozivajući se na istraživanje Nacionalnog univerziteta Kordoba.

SINOFARM NAJSLABIJI "Sputnjik ve" efikasniji protiv delta soja od kineske i britanske vakcine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naučnici su analizirali 309 uzoraka plazme osoba koje su preboljele ovaj virus i onih koje su primile dvije doze “astra zeneke”, “sinofarma” i “sputnjika ve”.

– Najviši titar koji neutralizuje antitijela protiv soja, porijeklom iz Indije, imali su oni koji su primili dvije doze “sputnjika ve” i oni koji su ranije bili zaraženi virusom korona. Najslabiju zaštitu su imali oni koji su primili dvije doze “sinofarma” – navodi se u tekstu.

Pročitajte još

Delta soj je dva puta zarazniji od prvobitne varijante i nastavlja da mutira. Osim njega, postoje još i alfa, beta i gama, prenosi “Sputnjik”.

Direktor ruskog Instituta za epidemiologiju i makrobiologiju “Gamaleja” Aleksandra Ginzburg kaže da zalihe antitijela koji se dobijaju vakcinacijom “sputnjikom ve” dovoljne da zaštite čovjeka od svih poznatih sojeva virusa korona.

Prihvati notifikacije