Svijet

"Širom zemlje vlada mir, a neredi su na aerodromu" Talibani okrivljuju Vašington za haotičnu evakuaciju

Talibani su danas okrivili SAD za haotičnu evakuaciju više desetina hiljada Avganistanaca i stranih državljana iz Kabula, sedam dana nakon što su se militanti vratili na vlast poslije 20 godina.

"Širom zemlje vlada mir, a neredi su na aerodromu" Talibani okrivljuju Vašington za haotičnu evakuaciju
FOTO: EPA/STRINGER

Amerika sa svom svojom moći i ustanovama nije uspjela da uspostavi red i mir na aerodromu. Širom zemlje vlada mir, ali je haos samo na aerodromu u Kabulu – rekao je talibanski zvaničnik Amir Kan Mutaki.

Amerika, koja je poslala više hiljada vojnika za osiguranje aerodroma, odredila je 31. avgust kao rok za okončanje evakuacija.

Međutim, prema podacima administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena na evakuaciju čeka do 15.000 Amerikanaca i između 50.000 i 60.000 njihovih avganistanskih saveznika.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj smatra da je matematički nemoguće evakuisati 60.000 ljudi do kraja mjeseca.

On je istakao da su se već žalili Amerikancima da su bezbjednosne mjere na aerodromu prestroge i da otežavaju pokušaje Avganistanaca koji su nekada radili za Evropljane da uđu.

Prihvati notifikacije