Društvo

"SIROMAŠNI SMO ZBOG NEPRAVDE" Mlada pravnica iz Kneževa o ljudskim pravima u BiH

Da je stanje ljudskih prava u BiH katastrofalno pokazala su mnoga istraživanja i analize, ali i činjenica da je od potpisivanja Dejtona zemlju napustilo oko milion stanovnika.

"SIROMAŠNI SMO ZBOG NEPRAVDE" Mlada pravnica iz Kneževa o ljudskim pravima u BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na kršenje elementarnih ljudskih prava u postdejtonskoj BiH ukazano je u najnovijoj analizi, koju potpisuje direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka.

On je, uz podršku Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH, detaljno istražio slučajeve nepravde i represije, od nerazjašnjenih ubistava, do policijske torture i diskriminacije.

Komentarišući ovu analizu, Suzana Obradović, mlada pravnica i aktivistkinja iz Kneževa, na pitanje da li mladi bježe iz BiH zbog siromaštva, ili zbog nepravde, odgovorila je da je sve to povezano.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Mi smo siromašni isključivo zbog nepravde, zbog sistemske korupcije, a ne zato što u našoj zemlji nema prirodnih uslova za normalan život. Pa ne živimo mi u pustinji! Naš je problem isključivo to što i novcem građana ove zemlje, ali i svim drugim, pa i prirodnim resursima, raspolaže oko pet odsto stanovništva. Sve je to u rukama političkih elita i njihovih saradnika i rođaka i zato je stanovništvo i siromašno i obespravljeno. Šta reći za zemlju u kojoj najviši zvaničnik javno, na televiziji, kaže: “Džaba vam diploma i znanje; ako niste član naše partije, za vas posla nema”. Zar je realno očekivati da normalan čovjek ostane u takvoj zemlji i tu gradi svoju budućnost – kaže ona.