Kolumne

Šišaju nas kao ovce

Većina građana u market ili na pijacu odlazi sa grčem u stomaku, što zbog cijena koje su se otele svakoj kontroli, što zbog činjenice da nisu načisto koliko im para treba za kupovinu.

Šišaju nas kao ovce
FOTO: RAS ARHIVA

Upravo tako, jer su mnoge robe široke potrošnje na kasi skuplje nego na rafovima, pa potrošačima, ako su ponijeli “knap” para, ne gine neprijatnost i objašnjavanje sa trgovcima.

Ostali samo gledaju da se nakon kupovine što prije izvuku iz gužve i dohvate vrata marketa, da bi tek kad dođu kući i pogledaju fiskalni shvatili da su prevareni.

Da su, naprimjer, litar mlijeka koje košta 1,55, platili 1,95 KM, te da ih je boca omekšivača umjesto 3,95 koštala čak marku više.

Dešava se i da cijena kilograma klementina nakon vaganja košta 1,42, a da kupcu na kasi bude obračunato 1,67 KM.

Još drastičniji primjer prevare je kad čovjek misli da je, naprimjer, kupio kilogram sječenog ananasa, pa ga uredno plati skoro tri KM, da bi tek nakon vaganja shvatio da ananas koji je donio kući teži tek 400 grama.

Ovo, nažalost, nisu ilustrativni primjeri, nego stvarne situacije u koje dospijevaju naši građani, među kojima mnogi ionako jedva sastavljaju kraj s krajem, da bi ih još neko varao.

A varaju nas na svakom koraku. Od pomenutih primjera, preko sve učestalijih smanjivanja gramaže hrane i sredstava za higijenu, pa do zaokruživanja cijena mimo svake logike.

Kad se svemu ovome dodaju gužve na kasama, ne treba da čudi što kupci gube strpljenje i razum, pa dižu glas protiv proizvođača, vlasnika marketa ili prodavaca koji se, izgleda, utrkuju ko će više oštetiti običnog čovjeka.

U udruženjima za zaštitu potrošača potvrđuju da su prevare i obmane kupaca prisutne na svakom koraku, te zube istupiše da svako treba da otvori četvore oči kad ide u kupovinu, kao da, ne daj bože, ulazi u minsko polje.

A i nisu daleko od istine, s obzirom na činjenicu da samo kilogram mladog krompira i kilogram mladog luka koštaju oko 7 KM, pa se mnogi potrošači, kad vide tolike cijene, upravo osjećaju kao da su stali na minu.  Ali, kako reče ona naša stara narodna, dok je leđa biće i samara.