Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Sistem cijeni tužibabe

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Poput svega ostalog, i obrazovni sistem se u Srpskoj nalazi na aparatima. Tako je odavno, posebno sa osnovnim obrazovanjem.

Učitelji ne smiju ni da zucnu, kada kućni red narušavaju djeca bogatih, ali se zato sva sila obruši na djecu koja dolaze iz ranjivih kategorija. Tako je i sa slučajem samohrane majke i njenog djeteta, koji prolaze golgotu u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi, o čemu smo detaljno pisali.

Ne samo da su djeca iz pomenutih kategorija označena kao najteži prestupnici, već su i unaprijed proglašeni krivim za sve ono loše što će desiti u budućnosti. Odgovor je vrlo jednostavan – iza ovakve dece ne stoje moćni roditelji.

Naravno da ima dece koja ne poštuju pravila i sa kojom treba raditi danonoćno, ali ona stara poslovica kaže da je bolje pustiti stotinu krivih, nego jednog nevinog osuditi.

Školski sistem u Srpskoj je takav da su učitelji primorani da u razredu odaberu nekoliko dječaka i djevojčica koje će imati ulogu tužibaba. Tako se već u startu pravi razlika među djecom, što je katastrofa.

Tužibabe su, naravno, uvijek u pravu, pa sve podsjeća kao na mračni Srednji vijek. Ona djeca koja su na meti tužibaba prihvatiće krivicu, bez obzira da li su krivi ili ne. Gorčinu neće smjeti podijeliti ni sa roditeljima, jer se boje kazne i sa druge strane. Ovakva djeca neće izrasti u dobre ljude, pa se postavlja logično pitanje.

Da li je nekome u interesu da održava ovakav poremećeni sistem vrijednosti u školama ili je u pitanju nestručnost podobnih kadrova koji se zapošljavaju u najosetljivijem dijelu sistema?

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO