Svijet

SITUACIJA I DALJE OZBILJNA Granice ostaju otvorene, ali restrikcije na putovanja

Lideri EU zaključili su sinoć na video sastanku posvećenom pandemiji kovida-19 da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primjenu strogih mjera restrikcije neesencijalnih putovanja.

SITUACIJA I DALJE OZBILJNA Granice ostaju otvorene, ali restrikcije na putovanja
FOTO: V.L./RAS SRBIJA

Smatramo da morammo da ostavimo otvrene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja – poručio je predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

I predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani portok robe i radnika.

Pročitajte još

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obilježavaje tzv. ”tamno crvenih” zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mjesta gdje je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mjere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada tražiti i testiranje prije puta.