Politika

"SITUACIJA JE OZBILJNA" Čović traži ostavke članova CIK BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je otvoreno pismo zvaničnicima međunarodne zajednice u kojem je zatražio ostavke članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, s obzirom na, kako je naveo, duboko kompromitovanje izbornog procesa u Mostaru, što je dovelo do toga su izbori u tom gradu veliki promašaj.

"SITUACIJA JE OZBILJNA" Čović traži ostavke članova CIK BiH
FOTO: SRNA

Vjerujem da dijelimo obostranu zabrinutost zbog činjenice da ni nakon mjesec od zatvaranja birališta rezultati izbora još nisu poznati. Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se njima manipuliše i na različite načine spekuliše, što je nedopustivo, istakao je Čović u pismu.

On je dodao da je lanac nepravilnosti na koje je upozoravao u prethodnoj prepisci doveo u veliku neizvjesnost sudbinu cjelokupnog izbornoga procesa.

– Zbog toga sam i upozoravao međunarodne partnere na neophodnost strogog nadzora izbornog procesa, sve kako bi se integritet lokalnih izbora zaštitio i vratio demokratski sjaj koji pripada ovom gradu – naveo je Čoviću pismu koje je uputio na adrese ambasadora u BiH i zvaničnika EU kako bi ih upoznao sa događajima u vezi sa lokalnim izborima u gradu Mostaru.

On je naglasio da je najodgovorniji faktor za očuvanje integriteta izbornog procesa CIK, a zatim i Izborna komisija grada Mostara, te da je zato zatražio neopozivu ostavku svih njenih kompromitovanih članova, jer se jedino kroz obnovljen dignitet i autoritet te institucije može vratiti duboko narušeno povjerenje građana u institut demokratskih izbora.

– Naravno, imajući u vidu ozbiljnost situacije, ostavke ne mogu biti dovoljne. U cijelu priču uključena su nadležna tužilaštva, uz mnogo dokaza, s ciljem krivičnog gonjenja i preciznog utvrđivanja odgovornosti unutar te institucije, ali i učesnika izvan nje. Danas je potpuno jasno kako je način na koji je CIK bio izabran, mimo zakona i propisanih procedura, već bio svojevrsna uvertira u devastaciju izbornog procesa, kojoj nažalost danas svjedočimo. Da se razumijemo, riječ je o djelima teške krađe, otuđenja demokratskih prava naših građana – istakao je Čović.

Čović je dodao da čvrsto vjeruje da sudski procesi koji predstoje u tom dijelu trebaju biti izloženi sudu javnosti kako bi se podstakla javna svijest o štetnosti i nedopustivosti takvog djelovanja, te zloupotrebi institucija BiH, poput CIK-a, za provođenje nezakonitih radnji.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– CIK je institucija koja nosi zakonsku obavezu i odgovornost nad organizacijom i realizacijom izbora i ako svi olako pređemo preko toga, a ne vidim kako je to moguće, pitanje je kakvu šansu i perspektivu imaju već sljedeći opšti izbori 2022. godine. Kao što znate, Hrvatski narodni sabor BiH podnio je krivične prijave Tužilaštvu BiH i Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, sada dopunjene i saznanjima da su se fiktivni glasači počeli vraćati na svoje stvarne adrese usljed kraja izbora – ističe Čović.

On je naglasio da su zbog toga hrvatski predstavnici zatražili poništavanje ili ponavljanje izbornog procesa u gradskim područjima u kojima su se pojavile fiktivne prijave.

– Procjenjuje se da je stranci, na čijem sam čelu, i njenom kandidatu za gradonačelnika, počinjenim izbornim malverzacijama, ukradeno blizu 2.000 glasova. To potvrđuje analitika, kao i naša predizborna istraživanja koja su Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH precizno predviđala 14 ili 15 mandata u Gradskom vijeću – naveo je Čović.

Čović je u pismu izrazio žaljenje što je novi početak za Mostar ozbiljno doveden u pitanje, u trenutku velikih odgovornosti i izazova na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, te podsjetio da je rok za realizaciju cjelokupnog mostarskog sporazuma istekao prije mjesec.

On je u pismu apelovao na svjetske zvaničnike da se zauzmu za deblokadu dijela mostarskog sporazuma koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona s ciljem sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda.