Društvo

"Situacija nije za opuštanje" Lalić poručio da još nismo ozbiljno shvatili šta nam se dešava

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić kaže da još nismo ozbiljno shvatili šta nam se dešava, da jesmo u poboljšanju kada je riječ o epidemijskim brojevima, ali da i dalje imamo trocifren broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou.

"Situacija nije za opuštanje" Lalić poručio da još nismo ozbiljno shvatili šta nam se dešava
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Napominje da vakcina nije lijek, ali da je ona jedan od najmoćnijih sredstava napravljenih u civilizaciji koji može da spasi život.

Nebojša Lalić je gostujući u Dnevniku RTS rekao kako misli da mi još nismo ozbiljno shvatili ono što nam se dešava.

– Svi žudimo za onim normalnim životom kakav je bio i što vrijeme duže prolazi taj ojsećaj je mnogo jači. Ali, nismo osjetili ovu epidemiju kao rat ili kao opsadno stanje. Jednostavno nismo htjeli to da prihvatimo i priznamo. Nismo htjeli to da priznamo u smislu prekida izolacije i ostalih stvari. Mi trenutno nemamo situaciju da možemo da se opustimo – naglašava Lalić.

Navodi da Srbija ima svaki dan trocifren broj zaraženih.

Pročitajte još

– Jesmo u poboljšanju, ali ne treba zaboraviti da smo to malo počeli da dijelimo po fijokama na bolest, na ekonomski razvoj, na socijalne događaje i to je sad kao sve isto. Kao da ta epidemija nije bila prisutna i zaboravili smo na inicijalnu definiciju epidemije, a to je nula slučajeva mjesec dana. Vidite koliko smo daleko od toga –  istakao je Lalić.

Ne bi, kaže, rekao da se mladi plaše vakcine, nego se sve to gleda kao neki nestvarni film u kome će sada neke najnevjerovatnije hipoteze da se ostvare.

– A zaboravljena je osnovni klasični smisao vakcine, da je vakcina jedan od najmoćnijih sredstava napravljenih u civilizaciji koji može da spasi život. Sa druge strane, moramo da priznamo da nismo kao društvo imali dovoljno snage da tu informaciju svima baš približimo – kazao je Lalić.

Napominje da je situacija na Medicinskom fakultetu dobra i da su se studenti odazvali vakcinaciji.

– Mi smo računali da imamo između 60 i 70 odsto kompletno vakcinisanih studenata četvrte i pete godine i da se bližimo tom procentu što se tiče nižih godina, što znači da oni imaju tu svijest o vakcinaciji – rekao je Lalić.

Navodi da na Medicinskom fakultetu neće biti ekskurzija, a što se tiče okupljanja to je, kaže, širok pojam.

– Nisam vidio zaključke Kriznog štaba i čini mi se da se zadržala distanca i sve epidemiološke mjere da bi se spriječili kontakti. Mislim da je to najvažnije, pa je i broj u funkciji toga – napominje Lalić.

Naglašava da je tu vakcina najvažnija.

– Treba biti potpuno iskren, vakcina nije lijek za kovid, ona je samo ogromna pomoć da se kovid bolje prevaziđe. Vakcini treba dati prostora, omogućiti da radi tako što ćemo se pridržavati svih mjera kao i prije vakcine. To zvuči obeshrabrujuće, monotono, suvo, možda nerealno, ali mi se nalazimo u jednom ratu i taj rat moramo dobiti – zaključio je Lalić, prenosi Telegraf.

Prihvati notifikacije