Banjaluka

“SITUACIJA POD KONTROLOM” Radojičić najavio NOVE MJERE u borbi sa korona virusom

Ocjenjujemo da je situacija pod kontrolom i da se provode mjere koje su nalagali Gradski štab i Republički nivo, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon sjednice Štaba za vantrdene situacije.

“SITUACIJA POD KONTROLOM” Radojičić najavio NOVE MJERE u borbi sa korona virusom
FOTO: GRAD BANJALUKA

-U protekla 24 časa samo za dvije osobe je utvrđeno da nisu poštovale izolaciju rekao je Radojičić.

Naglasio je da nije tačna informacija koja kruži gradom da je planirano zatvaranje Banjaluke.

– Ova lažna informacija ponovo je izazvala novi potrošački val građana koji su krenuli u prodavnice da se snabdiju – istakao je Radojičić i zamolio nadležene organe da utvrde ko su osobe koje su pustile u javnost ovakvu informaciju.

Dodao je da će Štab u subotu razmotriti nove mjere odnosno o razgovaraće produženje važećih mjera.

Pročitajte još

– Ono što je novo to je da je formiran karantin za osobe koje su poztivne na korona virus u Studentskom domu, ali da Grad ne upravlja tim dijelom – rekao je Radojičić.

Napomenuo je da su uspostavljeni karantini na Rakovačkim barama za osobe koje prekrše izolaciju i da će oni biti smješteni u to šatorsko naselje. Naglasio je da su u Gradu usptavljene tri lokacije za karantin za osobe koje dolaze preko graničnih prelaza .

-Ako se za osobe na graničnom prelazu utvrdi da su negativni na korona virus biće upućeni na te lokacije u karantin na 14 dana. To je urađeno zbog nesavjesnih pojedinaca koji se nisu pridržavali propisane izlolacije. Kapacitet ove tri lokacije je oko 150 mjesta – naglasio je on.

Dodao je da će od danas biti upućen javni poziv apotekama i zdravstvenim ustanovama u sklopu akcije “Niste sami”, da omoguće, iz tih objekata, dostavu lijekova osobama koje koriste ovaj vid pomoći, kako bi se lijekovi mogli dostaviti starijim od 65 godina.

Foto: Grad BL
Foto: Grad BL

Ako u tome uspiju, dodao je, da bi u ponedjeljak počeli sa isporukom lijekova po istom principu kao i sa osnovnim životnim namjernicama.

Direkotor Doma zdravlja, Nevena Todorović, je rekla da će se gradski karantin nalaziti na gornjem spratu ambulante na Obilićevu, dok će u donjem spratu nesmetano raditi ambulanta porodične medicine.

-Isto tako, redukovaćemo radno vrijeme pojedinih seoskih ambulanti porodične medicine – navela je ona.