Društvo

SITUACIJA TEŠKA, ALI NIJE IZMAKLA KONTROLI Stručnjaci pokušavaju da idu KORAK ISPRED VIRUSA

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da je u Srbiji situacija sa virusom korona ozbiljna i dosta teška, ali daleko od toga da je izmakla kontroli.

SITUACIJA TEŠKA, ALI NIJE IZMAKLA KONTROLI Stručnjaci pokušavaju da idu KORAK ISPRED VIRUSA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ašanin je precizirao da je u prvom talasu najviše oboljelih bilo 16. aprila 445 pacijenata, u drugom talasu 26. jula – 467 pacijenata, dok je juče, u trećem talasu, bilo 1.545 novih slučajeva.

On je za TV Pink rekao da se ulažu ogromni napori, da prate situaciju i trude se da idu korak ispred onog što može da se desi.

Član Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio je da se epidemiloška situacija prati i da zemlja ne može tek tako da se zatvori.

– Kada vidimo da zdravstveni sistem ne može normalno da funkcioniše, moraćemo da primjenimo teže mjere – rekao je Gojković i dodao da je važno očuvati i ekonomiju.

Pročitajte još

Direktor Instituta “Batut” Verica Jovanović je rekla za RTS da je ove nedjelje registrovano tri puta više novozaraženih, nego prošle i da se bolnički kapaciteti pune.

Ona je navela da je klinička slika zaraženih različita, da ima teških slučajeva, kao i da ima sve veći broj zaraženih koji u jednom momentu mogu dobiti teže simptome bolesti.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u školama, gdje je od početka školske godine do danas zaraženo 313 đaka u 19 okruga, Jovanovićeva je rekla da to nisu slučajevi koji su nastali u samoj školskoj sredini.