Banjaluka

ŠIVENJE NAUČILA OD BAKE Kreativcima i u pandemiji pune ruke posla

Vrijeme pandemije uticalo je na mnoge djelatnosti, a pojedine ljude preorijentisalo na poslove koje do sada nisu radili ili za to nije bilo potrebe.

ŠIVENJE NAUČILA OD BAKE Kreativcima i u pandemiji pune ruke posla
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pandemija je zadala kreativcima pune ruke posla, pa je tako svako ko ima šivaću mašinu dobio priliku za dodatnom zaradom.

Marija Galešić iz Banjaluke bavi se izradom dječijih posteljina, jastuka i svega što je u vezi s udobnim snovima za namlađe. Sa pojavom kovid-19 javila se i velika potreba za šivenjem zaštitnih maski. Ljudi su masovno počeli da se javljaju i kupuju pamučne maske.

– Potreba za maskama je bila velika na samom početku izbijanja pandemije, ali i sada postoji potražnja, iako u nešto manjem obimu – ističe Marija.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prije nekoliko mjeseci, kada je nošenje maski postalo obavezno, nije stizala da ispoštuje sama sve narudžbe, pa joj je u tom poslu pomagala mlađa sestra. Kako virus još nije oslabio, nije prestala ni potražnja za maskama. Masovna potreba za maskama javila se s početkom školske godine. Djeca i prosvjetni radnici obavezni su da ih nose u školi.

– Kako su djeca krenula u školu, potrebe za maskama su se jako povećale. Najviše se traže upravo šareni dezeni za djecu. Posebno su  interesantni dezeni sa tufnama – priča Marija.

Dodaje da je u periodu zatvaranja prodavnica bebi opreme porasla potražnja za posteljinama, tako da u tom pogledu pandemija nije mnogo uticala na njen posao.

Ovim poslom se bavi već nekoliko godina, a zavoljela je šivenje još kao mala.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Oduvijek me je interesovalo šivenje, a osnove sam naučila od moje bake. Sam posao nije naporan, jer ga radim s ljubavlju – kaže Marija.

Već neko vrijeme uspijeva da uskladi sve obaveze, a tokom pandemije imala je pune ruke posla. Ističe i da joj je ponekad teško uskladiti brigu za porodicu, posao i sve ostale obaveze. Majka je male djevojčice kojoj posvećuje najviše vremena i pažnje.

– Za posao kod kuće ostaje mi malo vremena, ali se trudim da sve stignem – navodi Marija, koja je po struci profesor razredne nastave.

Za šivenje jedne maske potrebno joj je oko pet minuta.

Najviše šije kraljevske ogradice za krevece. U njenoj ponudi mogu se naći i jastučići za bebe u obliku oblaka ili zeke. Izrađuje trenutno najviše tražene pletenice za ogradice krevetaca, kao i plahte, dekice, a od nedavno i zaštitne maske za sve uzraste. Maske šije od pamuka i par slojeva, kako bi kvalitetno služile svrsi. Dezene svake maske mušterije biraju same.