Kultura

SJEĆANJE NA MILENU DRAVIĆ Na današnji dan prije dvije godine napustila nas je legendarna glumica

Srpska glumica Milena Dravić, koja je igrala u više od 100 filmskih ostvarenja i ostvarila niz pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagrađivane, umrla je 14. oktobra 2018. godine.

SJEĆANJE NA MILENU DRAVIĆ Na današnji dan prije dvije godine napustila nas je legendarna glumica
FOTO: M. MEDIĆ/M. RISTIĆ/PROMO

Najpoznatije filmske uloge, Milena Dravić, jedna od najpopularnijih glumica bivše Jugoslavije, ostvarila je u filmovima: “Kozara”, “Prekobrojna”, “Jutro”, “Hasanaginica”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vrijeme”, “Moj tata na određeno vrijeme” i “Poseban tretman”.

Glumila je zajedno sa najvećim domaćim i holivudskim glumcima i zvijezdama kao što su Ričard Barton i Bred Pit.

U filmovima bila je junakinja ratnih epopeja, buntovnica crnog talasa, izuzetna u komedijama i tragedijama.

Osim filma i televizije, Milena Dravić igrala je i u pozorištu, gdje je ostvarila sedamdesetak uloga.

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem vodila je od 1972. do 1974. godine šou-program “Obraz uz obraz” – jednu od najpopularnijih zabavnih emisija bivše Jugoslavije.

Dravićeva je dobitnica velikog broja domaćih i inostranih nagrada i priznanja. Neke od njih su: nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada “Zlatna ruža” na Filmskom festivalu u Veneciji, sedam “Pulskih arena”, tri statuete “Ćuran” na “Danima komedije” u Jagodini, te Gran-pri “Tatjana Lukjanova”.

Za izuzetan doprinos dramskoj umjetnosti, Milena je nagrađena najprestižnijim srpskim priznanjima, kao što su: Dobričin prsten, “Velika Žanka”, nagrada “Pavle Vuisić”, statueta “Joakim Vujić”, “Zlatni ćuran” i Nušićeva nagrada.

Prihvati notifikacije