Regioni

SJEĆANJE NA POGINULE BORCE Boračka organizacija obilježila Dan Trebinjske brigade Vojske RS

Sjećanjem na poginule saborce trebinjska Boračka organizacija obilježila je danas 13. jul, Dan Trebinjske brigade Vojske RS.

SJEĆANJE NA POGINULE BORCE Boračka organizacija obilježila Dan Trebinjske brigade Vojske RS
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Nakon parastosa poginulim borcima u crkvi Svetog velikomučenika Lazara, kolona bivših boraca Vojske RS prošla je gradskim ulicama do spomenika braniocima Trebinja, gdje je položeno cvijeće i upaljene svijeće za 258 Trebinjaca, poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik trebinjske Boračke organizacije Dejan Bodiroga je rekao da je današnji dana uspomena na 13. jul 1992. godie, kada je nakon teških borbi slomljena majsko-junska ofanziva Hrvatske na Trebinje, preduzeta nakon povlačenja JNA.

-Tih pet -šest dana je možda bilo i najkrtičnije za Trebinje. Herojstvom ovog narada i onih koji su bili na prvim linijama grad je odbranjen, kako tada tako i do kraja rata- istakao je Bodiroga.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Borci su istakli da i dvije i po decenije nakon prestanka ratnih sukoba,  boračke kategorije nisu zadovoljne svojim polažajem.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je naveo da je sjećanje na one koji su nam omogućili da živimo u slobodi obaveza svakog dana u godini, a ne samo 13. jula.

On je naveo da je oko 300 demobilisanih boraca od prve do treće kategorije bez posla, ali da gradska uprava ulaže napore da kroz različtie programe pomogne ovoj kategoriji stanovništva.

Ćurić je istakao da je u toku poziv za novčanu pomoć nezaposlenim demobilisanim borcima u iznosu do 200 KM, koji se raspisuje dva puta godišnje.

Scroll Up