Gradovi

SJEĆANJE NA RATNE RANE Runić: Za Drvarčane 13. septembar jedan od NAJTUŽNIJIH DANA

Opština Drvar obilježiće sutra jedan od najtužnijih dana u svojoj istoriji kada je pred napadom Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH izbjeglo njegovo cjelokupno srpsko stanovništvo, izjavila je Srni načelnik opštine Dušica Runić.

SJEĆANJE NA RATNE RANE Runić: Za Drvarčane 13. septembar jedan od NAJTUŽNIJIH DANA
FOTO: SRNA

Za Drvarčane 13. septembar je jedan od najtužnijih dana, jer je na taj dan 1995. godine cjelokupno stanovništvo napustilo Drvar – rekla je Runićeva.

Ona je dodala da se sjećanje na ovaj dan obilježava pod sloganom “Da se nikada ne zaboravi, da se nikada ne ponovi 13.09.1995.-13.09.2020”.

Od prijeratnih 17.000 stanovnika danas u Drvaru, prema popisu, živi nešto više od 7.000 većinskog srpskog stanovništva.

U Drvar su tokom rata doselili Hrvati iz Srednje Bosne, pa trenutno loši uslovi života u ovoj lokalnoj zajednici usporavaju povratak.

Runićeva je rekla da jedina iskrena pomoć Drvarčanima stiže od Republike Srpske i Srbije, a izostaje od kantonalnih vlasti.

Ona je napomenula da je u toku izgradnja spomenika palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, koja je započela 2018. godine i da je do sada urađen osnovni dio.

– Međutim, zbog pojave klizišta potrebno je uraditi potporne zidove, povezati ovo spomen-obilježje sa spomenikom iz Narodno-oslobodilačke borbe, potrebno je uraditi i pristupni put za lica sa invaliditetom i postaviti spomen-ploče sa imenima poginulih boraca – pojasnila je Runićeva.

Sredstva od 170.000 KM za dosadašnju izgradnju centralnog spomen-obilježja u Drvaru, obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Prema njenim riječima, u toku je izrada projektne dokumentacije za dodatne radove.

Predsjednik Boračke organizacije Istočni Drvar i Drvar Miladin Bajić rekao je Srni da je Drvar tokom posljednjeg rata imao više od 300 poginulih, 1.260 ranjenih, od kojih je 600 teško.

Front koji je čuvala srpska vojska prostirao se na 100 kilometara, dodao je Bajić.

Za sutra u 11.00 časova planirano je služenje parastosa i polaganje vijenaca na spomen-obilježju palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.