Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SJEĆANJE NA STRADALE Govedarica: Jasenovac je majka svih zločina na ovim prostorima; Borenović: Obaveza srpskog naroda je da se okuplja i moli za nevine žrtve

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, rekao je danas da je Jasenovac “majka svih zločina na ovim prostorima”, čije su razmjere nesagledive.

– Toliko su strašne i nesagledive razmjere zločina koji se ovdje dogodio da to zlo i stradanje iz istorijskih dubina pulsira i još određuju karakter odnosa naroda i država koje nastanjuju ovaj nesrećni dio Balkana – rekao je Govedarica novinarima nakon centralnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je pozvao Hrvatsku da suzbije sve pokušaje djelovanja ideologije koja je na ovim prostorima činila zločin.

– Sa ovog mjesta šaljemo poruku modernoj, evropskoj Hrvatskoj, da se konačno jednom na pravi način odredi kada je riječ o Jasenovcu, a sa druge strane da spriječi i zaustavi pokušaje umanjenja zločina koji su se desili u Jasenovcu – rekao je Govedarica.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je da je obaveza srpskog naroda da nikada ne zaboravi strašne zločine u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratišu Donjoj Gradini, već da se okuplja i moli za nevino stradale žrtve.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Branislav Borenović

Borenović je rekao da je ovo područje jedno od najvećih stratišta u novijoj istoriji čovječanstva, koje pokazuje da su postojali ili još uvijek postoje umovi koji su bili spremni da zatiru cijele narode i da čine strašne zločine.

– Čovjek ovdje razmišlja da li da glasno ćuti ili da pusti da ova tišina i muk govore umjesto svih nas – rekao je Borenović novinarima.

On je istakao da je važno da mladi dolaze u Donju Gradinu i čuju svjedočanstva stravičnih zločina, kao i predstavnici ostalih država, svjetskih sila.

– Na taj način pokazuju da su spremni da daju pomen stravičnom događaju i zločinu koji su bili simbol zla koje se zvalo ustaška ideologija i Nezavisna Država Hrvatska (NDH) kao zločinačka tvorevina koja je pokušala da uništi čitav jedan narod. Nije se u tome uspjelo i naša je obaveza da gradimo budućnost u kojoj ćemo se više uvažavati i poštovati jedni druge – zaključio je Borenović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO