Društvo

Sjećanje na ženu heroja: Hapšena, mučena, strijeljanja, Sonja Marinković je dala MLADOST ZA SLOBODU

Narodni heroj Sonja Marinković, o čijem boravku i radu u Zemunu su sačuvane brojne uspomene, rođena je 3. aprila 1916. godine.

Sjećanje na ženu heroja: Hapšena, mučena, strijeljanja, Sonja Marinković je dala MLADOST ZA SLOBODU
FOTO: SO ZEMUN, PROFIMEDIA / RAS SRBIJA

Kao odličan učenik Somborske gimnazije, 1934. godine upisuje Poljoprivredno šumarski fakultet u Zemunu, gdje i u punom smislu te riječi započinje svoje revolucionarne aktivnosti. Posebno je bila agilna u uključivanju žena u pokret otpora, prenosi Blic.

Više puta je hapšena i mučena u najzloglasnijim kazamatima, a Nijemci su je streljali u 25. godini života, tačnije 1941.

Sonja Marinković je proglašena za drugu ženu narodnog heroja (prva je bila Marija Bursać) već 1943. godine. Ulica Dr Petra Markovića decenijama je nosila njeno ime.

U mnogim gradovima Vojvodine u kojima je živjela, školovala se i bavila revolucionarnim radom ulice, škole, spomenici, spomen – ploče i biste čuvaju spomenna njenu veliku žrtvu.

U Zemunu, na ploči u holu Poljoprivrednog fakulteta, ime Sonje Marinković upisano jemeđu 112 studenata ove visokoškolske ustanove koji su poginuli za slobodu svoje zemlje.

Osnovna škola “Sonja Marinković” od 1957. godine nosi njeno ime. U holu škole nekada je bila izložena bista, rad vajara Gradimira Aleksića, a ostala je samo fotografija na ulazu osmoletke.

Prihvati notifikacije