Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SJEDNICA PIK ZA DANAS NIJE ZAKAZANA Iz OHR poručuju da će se o OSPORAVANJU IMENA Republike Srpske sigurno govoriti

Politika
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

U ovom trenutku, za danas nije zakazana sjednica, mada će Upravni odbor Savjeta za provođenje mira zasigurno u narednom periodu razgovarati o ovom pitanju.

To je odgovor za Srpskainfo iz OHR na pitanje da li će danas biti održana vanredna sjednica Upravnog odbora PIK, koju je zatražila Rusija povodom najave SDA da će pred Ustavnim sudom BiH zatražiti ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska.

U međuvremenu, proslijedili su nam izjavu koju je OHR dao na ovu temu.

– Visoki predstavnik podsjeća da se prema Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Naglasio je i da Upravni odbor Savjeta za provođenje mira kontinuirano izražava svoju posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od navedena dva entiteta. U tom smislu,  najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, je neodgovorna i kontraproduktivna, te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima. Visoki predstavnik poziva stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima – ponovili su u OHR.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO