Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Sjeverna Koreja: Nove UN sankcije čin rata, SAD prestravljene

Svijet
Autor:

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je danas da nove sankcije koje su joj Ujedinjene nacije uvele predstavljaju čin rata i potpuno su jednake uvođenju potpune ekonomske blokade ove zemlje, objavila je sjevernokorejska državna agencija KCNA, prenosi Rojters.

“SAD koje su u potpunosti prestravljene našim ostvarenjem velikog istorijskog cilja kompletiranja nuklearnih snaga države, sve više mahnito povlače poteze kojima se nameću do sada najstrože sankcije i pritisak na našu zemlju. Dalje ćemo konsolidovati našu nuklearnu samoodbranu sa ciljem iskorijenjivanja američkih nuklearnih prijetnji, ucjena i neprijateljskih poteza tako što ćemo uspostaviti praktičnu ravnotežu snaga sa SAD”, saopštilo je sjevernokorejsko ministarstvo.

Savjet bezbjednosti UN u petak je jednoglasno uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon njenog najnovijeg testa interkontinentalne balističke rakete.

Kako prenosi Rojters, analitičari za ovaj potez tvrde da bi mogao da ima značajan uticaj na već oslabljenu ekonomiju ove izolovane države.

Rezolucija teži da zabrani gotovo 90 odsto izvoza naftnih derivata u Sjevernu Koreju ograničavajući ih na 500.000 barela godišnje i zahtijeva repatrijaciju Sjevernokorejaca koji rade u inostranstvu u roku od 12 mjeseci.

Nacrt rezolucije koju su izradile SAD, takođe predviđa smanjenje snabdjevanja Sjeverne Koreje sirovom naftom na 4 miliona barela godišnje.

SAD, podsjeća agencija, pozivaju Kinu da ograniči snabdjevanje naftom svog susjeda i saveznika.

Rezolucija je prošla u savjetu sa svih 15 glasova “za”, rekao je ambasador Japana pri UN, države koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti.

Sjeverna Koreja je 29. novembra saopštila da je uspješno izvela test nove interkontinentalne balističke rakete kao i da ta raketa ima mogućnost da pogodi američko kopno.

(Agencije)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO