Ostalo

Skandal drma Olimpijski komitet: Japanci optuženi za namještanje i podmićivanje

Zvaničnik Igara koje su održane 2021. godine u Tokiju, Jasuo Mori uhapšen je zajedno sa Kodži Henmijem koji je bio na čelu sportskog odjeljenja u reklamnom gigantu "Dantesu".

Olimpijske igre u Tokiju
FOTO: KIM KYUNG-HOON / POOL/EPA

Visoki zvaničnik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju uhapšen je, pod optužbom za kršenje antimonopolskih zakona.

Pored Morija i njegovog kolege, uhapšena su još dvojica rukovodilaca, saopštilo je tužilaštvo u Tokiju, prenosi Sportal.

Bivši izvršni direktor Dentsua Harujuki Takahaši, takođe član Organizacionog komiteta Igara, optužen je za podmićivanje. 

Protiv njega se vodi posebna istraga se bavi namještenim tenderima i uključuje izbor mjesta za kvalifikacije, kao i za same Olimpijske igre 2021. godine. To je zajednička operacija sa Japanskom komisijom za pravednu trgovinu, koja se bavi kršnjem antimonopolskih zakona.

U optužbi se navodi da su se 2018. godine zvaničnici tajno dogovorili o ponudama, a tenderi su između ostalog uključivali samo jednog ponuđača.

Očekuje se da će još nekoliko rukovodilaca kompanija biti uhapšeni zbog nameštanja tendera. Za kršenje antimonopolskih zakona pojedincima može biti izrečena kazna zatvora do pet godina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije