Svijet

SKANDAL Na manifestaciji u Zagrebu postavljen štand posvećen USTAŠKOM GRADONAČELNIKU

Na manifestaciji u Zagrebu u Tkalčićevoj ulici, među štandovima kojima su organizatori željeli da prikažu stare zanate, bio je postavljen i štand posvećen kobasičaru Ivanu Verneru, kasnijem ustaškom gradonačelniku Zagreba, poznatom po tome što je naredio rušenje zagrebačke sinagoge.

SKANDAL Na manifestaciji u Zagrebu postavljen štand posvećen USTAŠKOM GRADONAČELNIKU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Turistička organizacija Zagreba rekla je tim povodom da nisu znali niti im je bilo prijavljeno postavljanje štanda sa imenom ozloglašenog gradonačelnika, prenosi zagrebački N1.

Udruženje Legende Zagreb prijavila je projekat “Advent Stara Tkalča” Turističkoj zajednici grada Zagreba sa željom oživljavanja starih zagrebačkih zanata poput klobučara, brijača, bačvara, urara, kobasičara, itd. Prilikom provjere prijavljenog projekta i utvrdili smo da se u njemu ime Ivana Vernera nigdje ne spominje te TZGZ uistinu nije imala nikakvu informaciju o namjeri korištenja njega kao primjera zanata kobasičara – navela je TO Zagreb.

Organizatori manifestacije, udruženje “Legende Zagreb” saopštile su da nisu znali šta je kobasičar Verner radio nakon 1926. godine i da su želeli samo da predstave stare zanate.

Zagrebačka ulica Stara Tkalča poznata je po tome što su se u njoj prije Drugog svjetskog rata nalazile brojne zanatlijske prodavnice.

Ivan Verner, po zanimanju mesar i kobasičar, bio je gradonačelnik Zagreba od 1941. do 1944. godine. Na to mjesto ga je postavio Ante Pavelić, a Verner je poznat po tome što je, između ostalog naredio oduzimanje fabrike cementa od Jevreja, kao i rušenje sinagoge uz obrazloženje da se ne uklapa u urbanistički plan grada.