Kultura

SKANDAL S KOMIČNOM STRANOM Oglasio se Aleksander koji je "prepravio" sliku vrijednu milion dolara

Vijest o pomalo komičnom skandalu iz jedne ruske umjetničke galerije obišao svijet prethodne nedjelje.

SKANDAL S KOMIČNOM STRANOM Oglasio se Aleksander koji je "prepravio" sliku vrijednu milion dolara
FOTO: GOA FIRST NEWS & ENTERTAINMENT CHANNEL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Čuvar galerije, Aleksander Vasiliev (63), nekadašnji ratni heroj koji je odlikovan za vojnu hrabrost je hemijskom olovkom docrtao oči siluetama na slici “Tri figure” Ane Leporskaje, djelu osiguranom na 740.000 funti, koja je bila dio apstraktne izložbe u Predsjedničkom centru Borisa Jeljcina u Jekaterinburgu, piše Dejli mejl.

– Budala sam što sam to uradio – priznao je čuvar koji je nakon incidenta dobio otkaz.

Ispričao je šta ga je navelo da uništi kultnu sliku.

– Ali da budem iskren, nisu mi se baš svidjele slike na izložbi, ostavile su težak utisak na mene. Pokušao sam da prođem pored njih, a da ih uopšte ne gledam. Ali, primjetio sam kako ljudi reaguju na njih, a onda sam vidio tinejdžere od 16 ili 17 godina, kako stoje i raspravljaju zašto likovi na slikama nemaju oči, usta – ispričao je.

Pročitajte još

– U grupi su bile učenice koje su mi rekle “nacrtaj im oči, ti radiš ovdje”. Vjerovao sam da je ta slika zapravo djelo tih mladih ljudi. Pitao sam ih ‘”jesu li ovo vaši radovi”. Na to su mi odgovorile potvrdno. Dale su mi hemijsku, nacrtao sam oči. Mislio sam da je to bio dječji rad – dodao je.

Tvrdi kako nije imao pojma koliko je ta slika vrijedna.

– Da sam barem znao da su te slike donesene iz Moskve i da su toliko vrijedne – rekao je.

Podsjećamo, Aleksander je skupocjenu sliku uništio na svoj prvi radni dan. Policija je zaštitara optužila za vandalizam, dobio je kaznu od 295 funti i jednogodišnju kaznu društveno korisnog rada.

Stručnjak za restauraciju navodi da se oštećenja mogu otkloniti, a šteta na slici i troškovi restauracije procijenjeni su na 2470 funti. Sve troškove treba da plati firma za koju je čuvar radio, piše Blic.

Prihvati notifikacije