Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKANDAL TRESE FEDERACIJU BiH Zvizdić odbio isplatu duga za plin, građanim VIŠI RAČUNI

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Vijest da će građani nastaviti do 2023. godine plaćati skuplji plin jer je Vlada FBiH novac od klirinškog duga spiskala na plate umjesto na otplatu duga ruskom „Gazpromu“ izazvala je buru u javnosti.

Više od 120 miliona KM, koliko je prije malo više od godinu stiglo iz Rusije u BiH, Vlada je trebala utrošiti na otplatu duga i gradnju puteva, a nakon što se to nije dogodilo, na adrese institucija u BiH stiglo je pismo ruskog plinskog distributera „Gazprom“ u kojem je jasno naglašeno da će građani morati vratiti dugovanja.

Svaki građanin Federacije BiH koji koristi plin, do 2023. će putem redovnih računa uplaćivati dodatnih pet dolara ili oko osam i po maraka koji će ići na otplatu dugovanja.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao je za Avaz da je upravo ministarstvo na čijem je čelu bilo predlagač da od klirinškog duga bude isplaćen ratni.

– Vidio sam da je Kancelarija za reviziju institucija FBiH objavio izvještaj i da novac od klirinškog duga nije potrošen ni na puteve, kao što je tada bilo predviđeno. Moja iskrena namjera bila je da dio tog novca potrošimo na izmirenje ratnog duga, a da se ono što ostane raspodijeli u budžet kako bi se zatvorile neke rupe – kaže Džindić.

Odbijen prijedlog

Dodao je da je, nažalost, prijedlog ovog mnistarstva odbio Savjet ministara BiH, s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem na čelu.

– Nakon te odbijenice dogodilo se ovo što se navodi u izvještaju revizora – istakao je Džindić.

Prema njegovim riječima, plinski sektor u BiH u veoma je lošem položaju.

– Dodatni poguban efekt u plinskom sektoru u FBiH imaju i loši sporazumi o transportu plina s Mađarskom i Srbijom, prema kojima mi imamo uvedene penale ako ne potrošimo onoliko plina koliko smo se obavezali. Pa ćemo i tu potrošiti dodatna sredstva jer BiH ne troši onoliko plina koliko je predviđeno tim sporazumima. Radi se o desetinama miliona maraka u penalima – naglasio je Džindić.

Ništa od brze ceste Lašva – Nević-Polje

Novac od klirinškog duga trebao je biti usmjeren za gradnju brze ceste između Lašve i Nević-Polja.

No, iz Kancelarije za reviziju institucija FBiH precizirali su da u budžet Ministarstva saobraćaja i komunikacija FBiH nikad nisu bila uplaćena predviđena sredstva.

– Transfer od 107 miliona KM, koji su se trebali finansirati iz primitaka od sukcesije klirinškog duga, nije realizovan. Ova sredstva iskorištena su za finansiranje redovnih budžetskih rashoda i izdataka zajedno s ostalim prihodima koji su ostvareni u 2017. godini – naglašeno je u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija FBiH, piše avaz.ba.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO