Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Skandal za skandalom

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Kada je u pitanju rad pravosuđa, a u zadnje vrijeme rad Osnovnog suda u Banjaluci, svaki dan bismo mogli pisati komentare o njihovom neradu i propustima i opet ne bi sve obuhvatili.

Zadnjih mjesec dana imali smo dva slučaja iz ove institucije, koji bi se svakako mogli svrstati u rubriku „vjerovali ili ne“.

Prvo smo imali slučaj da se napravi nesvakidašnji propust tokom jednog od najvećih suđenja u ovom sudu. Tokom suđenja bivšem ministru neko je zaboravio uključiti uređaj za snimanje ili ga je isključio tokom saslušanja svjedoka. Pa su tako glavni svjedoci u ovom predmetu morali ponovo biti pozvani u sud, da ispočetka ispričaju šta znaju o tom slučaju.

Nije im dugo trebalo da naprave još veći skandal, kako bi se ovaj slučaj zaboravio. Za taj novi slučaj zasluženo je više sudija, ali i rukovodioca u ovoj instituciji.

Prvo su na slobodu pustili čovjeka koji je sebe snimao kako maltretira mladiće po Banjaluci, pa kada su iz Okružnog suda „dobili po ušima“ ponovo su mu odredili pritvor. Samo što je ovaj nasilnik očito bio spreman na ovu odluku, pa je to iskoristio i u međuvremenu pobjegao iz BiH.

Skandali se ni tu ne završavaju; nakon što nisu našli ovu osobu u kući, oni su za njim raspisali potjernicu.

Međutim, na osnovu njihove potjernice mogao ga je uhapsiti samo sudija ili neka od pripravnica koja je kucala to rješenje, jer su samo oni znali da je ta osoba u bjekstvu.

Iz samo njima znanih razloga „zaboravili“ su da obavijeste Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da je taj čovek pobjegao i da tragaju za njim.

Tek kada je prošlo više od 20 dana, a ovaj bjegunac se nije pojavio u sudu da se sam preda sudiji, oni su za njim raspisali međunarodnu potjernicu.

Ostaje da vidimo da li će sada obavijestiti nadležne institucije da je ta osoba u bijegu ili će i dalje čekati da im on sam ušeta u zgradu suda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO