Politika

"SKANDALOZAN POSTUPAK" Linta osudio hapšenje Srbina po hrvatskoj potjernici na graničnom prelazu Šepak

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da je Mladen Grujić (53) uhapšen juče na graničnom prelazu Šepak, pri ulazu iz Srbije u BiH, na osnovu hrvatske potjernice, jer je protiv njega Županijsko državno tužilaštvo u Bjelovaru podiglo optužnica zbog navodnog ratnog zločina u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine.

"SKANDALOZAN POSTUPAK" Linta osudio hapšenje Srbina po hrvatskoj potjernici na graničnom prelazu Šepak
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Najoštrije osuđujući skandalozno hapšenje Grujića, Linta je naveo da je Hrvatska na osnovu međunarodnih poterjnica dosad širom svijeta uhapsila oko 180 Srba, a hapšenje Grujića je peto ove godine.

– Jasno je da Hrvatska ima namjeru da masovnim sudskim procesima i hapšenjima, krajiške Srbe prikaže kao agresore i ratne zločince – naveo je Linta u saopštenju, isticući da Hrvatska punih 25 godina sprovodi progon srpskih veterana s ciljem zastrašivanja i opravdanja lažne i apsurdne optužbe da su Srbi bili agresori i zločinici a Hrvati oslobodioci i žrtve.

Linta je pozvao ministarku pravde Maju Popović da hitno razgovara sa hrvatskim ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom o rješavanju slučaja Grujić i smatra da treba da insistira da Srbija dobije stvarni spisak srpskih veterana protiv koji se vode postupci vezani za ratne zločine.

Pročitajte još

– Neprihvatljivo je da Hrvatska 25 godina od završetka rata hapsi pripadnike bivše JNA i Vojske Republike Srpske Krajine na osnovu lažnih dokaza i falsifikovanih izjava svedoka saradnika – kaže Linta.

Jasno je, smatra on, da će Hrvatska nastaviti da progoni krajiške Srbe koji su učestovali o časnoj odbrani svog naroda dok bude živ i poslednji srpski veteran.

Zbog toga je posebno važno da se stalno ponavlja prava istina da su krajiški Srbi vodili odbrambeni i pravedan rat, da im se ne bi ponovio genocid i masovni zločini iz vremena NDH, od strane režima Franje Tuđmana, naveo je Linta.