Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKOČILE CIJENE Manji stanovi na meti mladih bračnih parova

Regioni
Autor:

Foto: RAS Srbija

Cijene novih stanova u gradu Bijeljini su povećane i ove godine su skuplji za oko 10 odsto.

Kako Srpskainfo saznaje, cijena kvadratnog metra iznosi od 1.600 do 1.700 maraka u prvoj gradskoj zoni, dok se u zgradama starije gradnje stan može kupiti po cijeni od 1.300 maraka.

Naime, iako je u Bijeljini u poslijeratnom periodu izgrađeno na hiljade novih stanova, gradnja je i dalje intenzivna.

Kupci su najčešće građani na privremenom radu u inostranstvu i mlađi bračni parovi, koji prve nekretnine kupuju na kredit.

Agent prodaje Željko Despotović ističe da kupaca uvijek ima, posebno za manje stanove.

– Najčešće se kupuju stanovi sa jednom spavaćom sobom, od 36 do 45 kvadratnih metara – ističe Despotović i dodaje da takvih stanova nema puno na tržištu.

Na području grada Bijeljine građevinarstvo je već godinama u ekspanziji, pa se posljednjih godina pojavio i veći broj novih preduzeća.

Oni koji imaju već izgrađenu poziciju na tržištu i povjerenje kupaca nemaju problema s prodajom stanova. Trude se, kažu, da ne povećavaju cijene stanova, iako su za 10 do 20 odsto poskupjeli svi troškovi.

Direktorka jedne građevinske firme Dragana Gajić kaže da je njihova zarada, kao investitora, mnogo manja, ali da se za sada zadovoljavaju ovim cijenama i prihvataju da je tržište trenutno takvo.

– Nećemo poskupljivati stanove za sada – kaže Gajićeva.

Manje kamate

Banke su posljednjih godina značajno smanjile kamate na kredite, ali i kamate na štednju, pa kupci lakše dolaze do novca, a oni koji ga imaju više ulažu u nekretnine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cijena novih stanova na kraju prošle godine bila je veća za oko 10 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO