Politika

Skoko: Vlada duguje objašnjenje i izvinjenje borcima i građanima

Premijer, resorni ministar i članovi komisije koja je utvrdila kriterijume za aplikaciju za novčana sredstva za borce Republike Srpske dužni su da objasne boračkim kategorijama i građanima svoj rad i svoje namjere, poručio je šef kluba poslanika SPS u NSRS Maksim Skoko.

Skoko: Vlada duguje objašnjenje i izvinjenje borcima i građanima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mi u klubu SPS želimo da vjerujemo da se radilo o dobroj namjeri, ali to treba i da čujemo od onih koji su kreirali uslove i zato bi u interesu javnosti bilo da se zajedno sa premijerom, javnosti obrate svi članovi komisije i da ponude objašnjenje ili izvinjenje – rekao je Skoko.

Saopšteno je iz Vlade da su u kreiranju kriterijuma u radu komisije učestvovali i predstavnici „organizacija proisteklih iz proteklog rata“.

Upravo predstavnici boračke populacije bi prvi željeli da znaju ko su ti ljudi koji se na ovakav način zalažu za njihova prava, kako ih nikad više ne bi delegirali da učestvuju u donošenju odluka. To je stav demobilisanih boraca i predstavnika udruženja demobilisanih boraca sa kojim sam imao priliku da razgovaram poslednjih dana. Bilo bi zato najbolje da svi članovi komisije zajedno sa premijerom izađu na konferenciju za medije i da javno borcima objasne sve redom, o kreiranju socijalne karte u 2021. godini, o uslovima za pomoć, o visini pomoći, o tome ko su predstavnici boraca u komisijama ali i koliko danas imamo nezaposlenih, stambeno nezbrinutih i predstavnika boračkih kategorija u stanju socijalne potrebe – istakao je Skoko.

On je podsjetio da je SPS predložila da se u ovoj godini donese Zakon o pravima boraca, RVI i porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske u odbrambeno otadžbinskom ratu“ u vidu amandmana na plan rada Skupštine koji je Vlada odbila, s obrazloženjem da postojeći zakon već uređuje tu oblast.

– U postojećem zakonu ne stoji da novčana primanja, besplatno liječenje, stambeno zbrinjavanje ili zapošljavanje predstavljaju obavezu svih institucija Republike Srpske. Očigledno je da postoji potreba da to bude propisano zakonom. Borci su stvaraoci Republike Srpske, a ne socijalna kategorija kojoj predstavnici Vlade treba nešto da udjeljuju. Tek kad oko toga postignemo konsenzus možemo pričati o stvarnoj volji i želji da riješimo goruća pitanja koja muče boračke kategorije – poručio je Skoko.