Banjaluka

Škola u Bronzanom Majdanu opet prokišnjava

Zbog obilnih padavina ponovo je eskalirao dugogodišnji problem sa dotrajalim krovom Osnovne škole „Mladen Stojanović“ čiji radnici protekla dva dana neumorno kupe vodu koja kapa po hodnicima.

Škola u Bronzanom Majdanu opet prokišnjava
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Sitne popravke ništa nam ne vrijede – kaže Nenad Mihajlović, direktor škole u Bronzanom Majdanu.

Jedino rješenje za učenike i zaposlene ove obrazovne ustanove jeste zamjena kompletnog krova na šta još čekaju. Za tu investiciju, prema prvim procjenama, potrebno je oko 70.000 maraka.

–  Krov je iz tri dijela, jedan dio je pokriven crijepom, drugi je pod salonit pločama, a najkritičnije je pod ravnim dijelom koji zadržava vodu, natapa plafone i onda kaplje. Voda, srećom, najvećim dijelom kapa po hodnicima, učionice nisu toliko ugrožene, pa možemo držati nastavu – precizirao je Mihajlović.

Časovi su u ponedjeljak uredno održani, dok juče nijedna škola na području Banjaluke nije radila zbog proglašenog vanrednog stanja.

Škola “Mladen Stojanović” sagrađena je pedesetih godina prošlog vijeka i od tada nije bilo kompletne sanacije krova.

Zidovi škole su trenutno puni vlage, zbog čega zasposleni strahuju i za elektroinstalacije.

– Isti problem sa prokišnjavanjem imamo i kada je snijeg, jer se padavine zadržavaju na krovu. Mislim da će radovi sigurno krenuti preko ljetnjeg raspusta, jer mi iduću godinu ne bismo smjeli čekati pod ovakvim uslovima. Obratili smo se Gradskoj upravi; imamo čvrsto obećanje da je naša škola prva na listi za radove, a od resornog ministarstva se nadamo pomoći za unutrašnje radove, za zamjenu podova, sanaciju zidova i plafona koji su počeli da se rune – kaže Mihajlović, koji vjeruje da će oko 200 đaka u novu školsku godinu ući bez dugogodišnjih problema.

Ranije su iz Gradske uprave poručili da su sanacija krova škole u Bronzanom Majdanu i dogradnja OŠ „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu prioritetni problemi koje žele riješiti u ovoj godini.

Krpljenje ne pomaže

Kako pojašnjava direktor škole Nenad Mihajlović, nema smisla popravljati unutrašnjost objekta dok krov ne bude konačno riješen.

– Mi smo sređivali zidove, ali nakon tri kiše sve opet bude po starom. Ipak je ovo star objekat, sagrađen prije više od 70 godina, pa od krpljenja nema vajde. Nadamo se da će Grad krenuti prvo s popravkom krova, a poslije toga moraće se sanirati i zidovi, poskidati malter sa mokrih površina i pregledati elektroinstalacije – ističe on.