Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Školama u 4 opštine na poklon lektira na ćirilici

Regioni
Autor:

Foto Vlada RS/RAS Srbija

Pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković uručila je danas školske lektire prikupljene u okviru kampanje „Čitajmo zajedno” direktoru Osnovne škole „Drvar” Svjetlani Dodig i direktoru Osnovne škole „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova Voji Mariću.

– Jedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvjete i kulture je  zaštita i njegovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, tako da je odlučeno da kampanja bude proširena na popunu književnog fonda školskih biblioteka u opštinama Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac – rekla je Đaković tokom posjete osnovnoj školi u Drvaru.

Po njenim riječima, činjenica je da su školske biblioteke u ovim opštinama siromašne, naročito naslovima i izdanjima pisanim srpskim jezikom i ćiriličnim pismom.

– Zbog toga smo odlučili da većinu knjiga koje su građani kupovali tokom kampanje od 21. do 31. oktobra usmjerimo školskim bibliotekama u ove četiri opštine u Federaciji BiH – rekla je Đakovićeva.

U školama koje su dobile knjige ističu da je posebno “neophodno blago na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu”.

Direktor Poslovnog centra Prijedor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Nikola Šobat ističe da Zavod sa zadovoljstvom učestvuje u ovoj kampanji, te da je većina knjiga prikupljena u ovoj kampanji donirana u ove četiri opštine.

U toku kampanje “Čitajmo zajedno“, koja je trajala od 21. do 31. oktobra, prikupljeno je oko 500 knjiga.

Ministarstvo prosvjete i kulture već drugu godinu realizuje ovu kampanju u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, sa ciljem da se podstiče kultura čitanja, jača izdavaštvo i bogate knjižni fondovi biblioteka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO