Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKUPŠTINA IMA RIJEČ Vidović: Vlada donijela Zaključak o prestanku važenja vanrednog stanja

Politika
Autor:

Foto: Vlada RS

Vlada Repzblike Srpske je na današnjoj sjednici donijela Zaključak o prestanku važenja vanrednog stanja i uputila Narodnoj skupštini.

– Sve ostao je na Narodnoj skupštini Republike Srpske – potvrdila je ministarka finansija RS, Zora Vidović, nakon sjednice Vlade RS.

Konačnu odluku donijeće Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici čiji će termin održavanja i dnevni red biti dogovoren telefonski nakon što iz Vlade stigne prijedlog za ukidanje vanrednog stanja i zahtjev za održavanje posebne sjednice.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. marta odluku o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj zbog epidemije virusa korona.

Vidovićeva je govorila i o novim zaduženjima, ulaganjima u Fond solidarnosti, te istakla da da je preko 80 miliona KM potrošeno na kupovinu medicinske opreme prema zahtjevima iz medicinskih ustanova.

– U Fond solidarnosti smo do sada dali 50 milonak KM, a ukupno je skupljeno 58 KM. Većina je isplaćena, tako da je ostalo još 12 milona KM – rekla je ona.

Prema njenim riječima, prihodi u budžetu RS planirani za ovu godinu biće manji, prema projekcijama, za 238,7 miliona KM.

– Do sada su od polovine marta do danas smanjeni prihodi za 140 miliona. 188 miliona KM je veći okvir po rebalansu za budžet u ovoj godini. Svim pravnim subjektima u RS koji su radili do 12. maja biće plaćeni dopirinosi na plate kao i u martu, a za one koji i dalje ne rade biće uplaćene minimalne plate sa porezima i doprinosima – navela je.

Ministarka je dodala da je donesena uredba sa zakonskom snagom, predložena predsjednici RS da potpiše, a odnosi se na obaveze koje je vlada preuzela prema privrednicima. Takođe, Vlada RS donijela je uredbu o formiranju kompenzacionog fonda, pravnog nasljednika Fonda solidarnosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO