Politika

Skupština Srbije USVOJILA PRIJEDLOG za promjenu Ustava i raspisivanje referenduma

Sa 193 glasa za i tri protiv poslanici Skupštine Srbije usvojili su Prijedlog Akta o promjeni Ustava Srbije, Prijedlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava čije usvajanje omogućava promjene Ustava u dijelu koji se tiče pravosuđa.

Skupština Srbije USVOJILA PRIJEDLOG za promjenu Ustava i raspisivanje referenduma
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Dačić će referendum radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava raspisati nakon završetka posebne sjednice parlamenta, večeras u 18.45, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

Referendum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude raspisan za 16. januar.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije, da će sudije i predsjednike sudova ubuduće birati isključivo Visoki savjet sudstva.

– Prijedlogom akta o promjeni Ustava, o kome se raspravljalo, predviđeno je da sudije i predsjednike sudova bira isključivo Visoki savjet sudstva čiji sastav i način izbora se mijenja. Tako da će ubuduće imati šest članova koje biraju sudije iz redova sudija, četiri člana iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, na prijedlog nadležnog odbora, poslije sprovedenog javnog konkursa, dvotrećoinskom većinom glasova svih narodnih poslanika i predsjednika Vrhovnog suda po položaju – rekla je ona.

Dodala je da je promjena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocjene i napretka Srbije u procesu evrointegracija

Pročitajte još

Popović je podsjetila na razloge za promjenu Ustava, koje imaju za cilj između ostalog povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Predsjednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je ranije večeras referendum o promjeni Ustava Srbije

Dačić je ranije izjavio danas da bi referendum o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa trebalo da bude održan 16. januara. Dačić je kazao da do tada treba da se usvoje amandmani, navodeći da bi tekst trebalo da se nađe na sednici parlamenta 30. novembra.

Prihvati notifikacije