Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Skupštinski odbori razmatraće inicijativu o uvođenju besplatnih udžbenika za osnovce u RS

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Odbor za pitanja djece, mladih i sporta i Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje NSRS sutra će razmatrati građansku inicijativu o uvođenju besplatnih udžbenika za sve osnovce u Srpskoj.

Iz Inicijativnog odbora ovog prijedloga, koji su građani podržali sa više od 4.600 potpisa, poručuju kako se nadaju da inicijativa neće biti zaustavljena na nekom od odbora i da će se u utroak naći pred poslanicima.

– Prema najavama Ministarstva prosvjete RS u ovoj kalendarskoj godini nema novca u budžetu kako bismo od septembra imali besplatne udžbenike pa ćemo videti u kojem pravcu će ići rasprava. U krajnjoj liniji očekujemo zaključak prema kojem će se pristupiti izmjenama a i dopunama zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju gdje će biti navedeno da su udžbenici besplatni za sve osnovce, a da stupi na snagu 1.1.2020. godine. U suprotnom ćemo pokrenuti nove inicijative kako bi ovu inicijativu doveli do kraja- naveli su u saopštenju za javnost.

Inicijativu da svi osnovci ubuduće imaju besplatne udžbenike je pokrenuo atletičar Duško Tadić zajedno sa prijateljima. Za 91.000 učenika osnovnih škola potrebno je izdvojiti oko 11 miliona KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO