Politika

SLAVIĆEMO 9. JANUAR, VJEROVATNO POD DRUGIM IMENOM Koje su mogućnosti Narodne skupštine Srpske nakon nove odluke Ustavnog suda BiH

Političko-pravna igra Ustavnog suda BiH i Narodne skupštine povodom Dana Republike Srpske može da potraje u nedogled, ali će se u svim varijantama 9. januar slaviti i dalje.

SLAVIĆEMO 9. JANUAR, VJEROVATNO POD DRUGIM IMENOM Koje su mogućnosti Narodne skupštine Srpske nakon nove odluke Ustavnog suda BiH
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na to se svode odgovori koje je Srpskainfo dobila od pravnika i poslanika u Narodnoj skupštini Srpske na pitanje koje su nam opcije na stolu nakon što je Ustavni sud BiH po drugi put u nešto više od tri godine odlučio da je 9. januar, kao Dan Republike, neustavan.

Borba sudija i poslanika traje od novembra 2015. kada je Ustavni sud BiH prvi put odlučio da je neustavan tadašnji član Zakona o praznicima RS u kome piše da je 9. januar Dan Republike Srpske. Nakon provedenog referenduma, Narodna skupština RS je formalno ispoštovala Odluku Ustavnog suda tako što je izbrisala sporni član iz Zakona o praznicima, a potom donijela potpuno novi Zakon o Danu RS u kome je i dalje pisalo da je to 9. januar.

Međutim, prije nekoliko dana Ustavni sud je osporio i taj zakon, a naši sagovornici smatraju da će odgovor parlamenta Srpske biti isti kao i prvi put, a to znači novi zakon sličnog imena.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Milan Petković

Smatram da je apsolutno moguće donijeti novi zakon o danu, a vidjećemo da li će se on zvati dan državnosti, dan republike ili nekako drugačije. Ali, tim novim zakonom će se opet ozvaničiti obilježavanje 9. januara. Ono što je sporno u sadašnjem zakonu jeste 9. januar, ali to nam ne brani da donesemo novi zakon koji će biti ustavan dok god Ustavni sud ili neko drugi ne kaže da je on neustavan – kaže potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković.

Pravnik i spoljni član skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Milko Grmuša podsjeća na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je rekao da će odluka Ustavnog suda formalno biti ispoštovana, a da ćemo nastaviti da slavimo 9. januar.

Prema riječima Grmuše, to je jedna od dvije mogućnosti koje su bile na stolu i prošli put. Grmuša kaže da je prva mogućnost da “kažemo da nas ne zanima odluka Ustavnog suda BiH, da ostaje Zakon o Danu Republike, da ostaje 9. januar”.

Foto: Privatna arhiva/screenshot Facebook
Foto: Privatna arhiva/screenshot Facebook

-To bi praktično značilo da ne poštujemo nadležnost Ustavnog suda BiH u RS, što bi značilo da ne poštujemo više ni BiH. To bi bio vid secesije. Međutim, sve partije iz RS su ranije izabrale da donesemo Zakon o Danu RS, ali praktično ostaje da se slavi 9. januar. Ako sam dobro razumio, odlučili smo da ponovo idemo na istu varijantu. Ići ćemo na novi zakon gdje će se 9. januar i dalje slaviti kao taj praznik, ali će zakon vjerovatno morati da bude drugačije naslovljen. Možda će biti riječ gore ili dolje, ali u principu to je jedina mogućnost da se formalno ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH, a da mi nastavimo da radimo po istom. To onda može ići tako u nedogled – kaže Grmuša, generalni sekretar PDP.

Zamjenik predsjednika Odbora za ustavna pitanja i poslanik SDS Davor Šešić takođe smatra da je najizvjesnija opcija da se opet ide s nekim novi zakonskim rješenjem.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ne bih ulazio u to koja su to rješenja. Pravni stručnjaci treba da vide koja je formulacija najbolja i najbezbolnija, koja neće opet podlijegati političkoj odluci Ustavnog suda BiH – kaže Šešić.

Odluka još nije stigla

Odluka Ustavnog suda BiH još nije objavljena u Službenom glasniku BiH niti je dostavljena Narodnoj skupštini.

U parlamentu Srpske nam je rečeno da će, kada dobiju odluku, ona biti proslijeđena članovima Odbora za ustavna pitanja, koji su i slali odgovor Ustavnom sudu BiH tokom ovog procesa.